Підслідні фірми з орбіти Фісталів розіграли 14 мільйонів на обладнання для лікарень
07.11.2019   //  

Департамент охорони здоров’я КМДА 3 вересня за результатами тендерів замовив ТОВ «Медична компанія «Айна» мікроскопів і медичного обладнання на загальну суму 13,74 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у заклади охорони здоров’я Києва поставлять:

  • люмінесцентний скануючий мікроскоп Olympus BX63 (Японія) із робочою станцією для патоморфологічних досліджень PathFusion System (Ізраїль) за 12,84 млн грн.
  • тринокулярний мікроскоп Olympus CX 23 (Японія) із цифровою камерою та програмним забезпеченням за 296 тис грн.
  • інкубатор CO2 виробництва компанії «Nüve Sanayi Malzemeleri İmalat Ve Ticaret A. Ş.» (Туреччина) за 264 тис грн.
  • бінокулярний мікроскоп Olympus CX 23 (Японія) за 74 тис грн.
  • витяжну лабораторну шафу ШВЛ-05.2 1200х750х2100 зі стільницею з керамограніту, краном і поліпропіленовим зливом виробництва ТОВ «Хімлаборреактив» за 39 тис грн. Раніше у Росії подібні шафи продавалися по 79 тис руб., або 31 тис грн.

Сума угод на 8% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 14,89 млн грн.

Із переможцем змагалися ТОВ «Глобалмедгруп» або ТОВ «Топсервіс-Медтехніка», які входять у групу братів Германа і Володимира Фісталів, або ТОВ «Фіоре-М», яке свого часу продавало продукцію Фісталів. При цьому ніхто не знижував ціну на аукціонах.

Створена в жовтні 2018 році київська «Медична компанія «Айна» на чолі з Віктором Стопикіним належить Александру Задворнову з Естонії. Загалом із лютого 2019 року вона отримала державних підрядів на 17,65 млн грн., з яких нинішні в КМДА – найбільші.

Фірма вказала у «Прозорро» контактний номер телефону +380630307015, який також використовувало столичне ТОВ «Світмед» Ольги Стопикіної та Жанни Левицької.

Левицька є керівником і ліквідатором ТОВ «Український центр медичних технологій» (у стані припинення) Олександра Добровського, Олександра Цвєткова та Германа Фісталя.

Батько братів Фісталів, відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з екс-головою парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (представляла Партію регіонів, а у 8 скликанні була головою підкомітету з питань медичного страхування цього комітету, представляючи «Опозиційний блок»).

Олександра Добровського джерела видання «Mind» назвали двоюрідним братом Михайла Радуцького – нардепа від «Слуги народу» і голови комітету ВРУ з питань здоров’я нації.

Податківці у червні 2019 року почали кримінальне провадження стосовно ухилення від сплати податків «Світмедом», «Українським центром медичних технологій» та іншими фірмами, які поставляли медобладнання Департаменту охорони здоров’я КМДА та іншим замовникам. «Айна», «Глобалмедгруп» і  «Топсервіс-Медтехніка» фігурують там серед фірм з ознаками фіктивності, які використовували для прикриття незаконної діяльності.