«Енергоатом» замовив ремонт радянських регуляторів вдвічі дорожче, ніж «Росатом» купує нові
07.11.2019   //  

Регулятор швидкості двигуна важить кілька кілограмів.

ВП «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» і хорватська компанія «VT Engineering d.o.o.» уклали додаткову угоду щодо ремонту трьох регуляторів швидкості Р13МА 78-101-002 двигуна 78Г дизель-генератора АСД-5600. Передбачено продовження ремонтних робіт вартістю 514 тисяч євро на листопад. Про це повідомляється в системі «Прозорро«.

Вартість ремонту одного старого регулятора, виготовленого ще за часів СРСР, становить 171 491 євро.

У російській системі розкриття даних є оголошення про закупівлю «Росатомом» у 2015 році такого самого нового регулятора за 5,7 млн рублів. За тодішнім курсом це становило близько 80 тисяч євро, тобто вдвічі дешевше від ремонту «Енергоатому».

По тендерній угоді, безпосередньо запчастини для ремонту одного регулятора коштують 41,5 тисяч євро, ще 59 тисяч євро йде на розбирання та збирання приладу. Решту 71 тис євро витрачають на перед- та післяремонті випробування регулятора на стенді.

Безпосередньо ремонтні роботи мають виконуватись на хорватському заводі «Adriadiesel d.d.», який є субпідрядником «VT Engineering». Головний інженер і три слюсарі-механіки генпідрядника «VT Engineering d.o.o.» – росіяни, а інженери-механіки й слюсарі субпідрядника «Adriadiesel d.d.» – хорвати.

Створена в жовтні 2018 року хорватська «VT Engineering d.o.o.» належить Владиславу Тарабарову з Польщі. Раніше він був відомий як менеджер із продажу та роботи з клієнтами польської компанії «Dimida Sp.z.o.o.», задіяній у схемі з монополізації ремонту радянського устаткування дизель-генераторів за завищеними цінами (див. «Державна зрада в «Енергоатомі». Чи все-таки в СБУ?»).

Дизель-генератори АСД-5600 для українських АЕС були виготовлені ще за часів СРСР. У липні 2017 року російська компанія «Дизель-Енерго» відмовилась укладати прямий договір з «Енергоатомом» через санкції і запропонувала звернутися до латвійської фірми «Raido Trading». З цією фірмою пов’язане українська ТОВ «Інтерарм Інвест», яке погодило в ДІЯРУ технічні умови на ці дизелі і продало техумови АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго» (Росія). Це зробили без необхідного погодження в «Енергоатомі». Відсутність погодження дозволила російській стороні забороняти Україні налагоджувати власне виробництво запчастин до дизелів. При цьому СБУ постійно писало «Енергоатому» листи про необхідність закуповувати саме російські запчастини до дизель-генераторів через фірми «Nordetanolis» і «Raido Trading» (Латвія). Тепер замість латвійських фірм організатори схеми використовують вищевказані хорватські компанії.