Суд посадив в тюрму сільську поштарку за крадіжку 4 тисяч платежів за водопостачання
06.11.2019   //  

Гуляйпільський районний суд Запорізької області призначив колишньому начальнику Відділення поштового зв`язку у селі Новозлатопіль рік позбавлення волі і два роки посадових обмежень за крадіжку 4 тис грн.

Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на вирок суду від 30 жовтня.

Згідно з матеріалами справи, начальник відділення поштового зв`язку села Новозлатопіль Центр поштового зв’язку № 5 міста Оріхів Запорізької дирекції ПАТ «Укрпошта» Антоніна Шаповал 1958 р. н. на початку 2017 року привласнила 4 тис грн,, які були прийняті від населення за послуги з водопостачання. Цим вона спричинила збитки комунальному підприємству «СКГ «Новозлатопіль» на вказану суму.

З огляду на це, слідчі у квітні 2017 року відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 191 кримінального кодексу (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем), а прокуратура на початку 2019 року звернулася до суду з відповідним обвинувальним актом.

У судовому засіданні обвинувачена свою вину визнала. Вказувала, що працювала начальником поштового зв’язку села Новозлатопіль з 2014 року на 0,5 ставки. Взимку 2017 року вона потребувала грошей на опалення, у зв`язку з тяжким матеріальним становищем їй не вистачало 1600 грн. Прийняті від населення гроші вона відмічала в відомостях, а корінець оплати не проводила. У скоєному розкаялася, шкоду погасила.

Прокурор просив врахувати щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування завданих збитків, особу обвинуваченої: не судимої, пенсіонера за віком, непрацюючої, позитивно характеризується за місцем проживання. Прохав призначити обвинуваченій покарання у виді двох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати адміністративно-розпорядчі посади строком на два роки. Також не застосовувати до неї звільнення від відбування покарання, оскільки злочин за ст. 191 КК відноситься до корупційних і закон містить заборону до застосування такого звільнення.

Суд визнав винною колишню начальницю та призначив їй один рік позбавлення волі з позбавленням права обіймати адміністративно-господарські посади, а також посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю, строком на два роки.

Окремо суд вказував, що кваліфікація ч.2. ст. 191 КК передбачає й можливість обмеження волі, однак такий менш суворий вид покарання, відповідно до закону, обмеження волі не може застосовуватися до пенсіонерів.

Варто додати, засуджена нині не працює, з посади начальника звільнена у 2017 році.

Від «Наших грошей»

Фігуранти справи про розкрадання понад 3 млрд грн. злочинною організацією Януковича, Азарова, Клименка під час незаконного відшкодування ПДВ отримали умовні строки через угоди зі слідством.