Ще двоє «приватівців» відбили штраф АМКУ за змову на аукціонах «Укрнафти»
06.11.2019   //  

Касаційний господарський суд визнав недійсним рішення Антимонопольного комітету щодо змови між учасниками аукціонів на придбання нафти «Укрнафти» в частині вини ПАТ «ТФПНК “Укртатнафта”» та ТОВ «Котлас». Про це свідчать постанови суду від 31 жовтня.

Суд поставив крапку у спорі між «Укртатнафтою» та товариством «Котлас» проти АМКУ, зіславшись на висновки Верховного суду у справі інших учасників розслідуваної регулятором змови – ПАТ «Нафтопереробний комплекс – Галичина» та ТОВ «Галнафта». Обидва провадження завершились програшем АМКУ (детальніше тут).

Суд додав, що факт розподілу лотів між учасниками аукціонів за територіальною ознакою може і не свідчити про домовленості між ними, а – «міг мати економічне підґрунтя».

«Придбання учасниками нафти і газового конденсату за стартовими цінами слід оцінювати з огляду на те, що кожен з них має право встановлювати ціни за своїм переконанням з урахуванням власних економічних інтересів та визначати їх з метою отримання прибутку», – додатково пояснив суд.

Відзначимо, що справу за позовом «Укртатнафти» розглядали судді Тетяна Малашенкова, Ірина Булгакова та Ірина Колос, тоді як за позовом «Котласу» – судді Тетяна Малашенкова, Ігор Бенедисюк, Ірина Булгакова. При цьому, їхні висновки у справах виявились майже аналогічними.

Нагадаємо, у березні 2017 року Антимонопольний комітет оштрафував шістьох учасників аукціонів «Укрнафти» з продажу нафти у 2015 році за антиконкурентні узгоджені дії, наклавши на відповідачів загалом 1,3 млрд грн штрафу (ПАТ «Укртатнафта» – 1,003 млрд грн, ПАТ «НПК-Галичина» – 326,92 млн грн, ТОВ «Котлас» – 1,67 млн грн, ТОВ «Галнафта» – 667 грн, ТОВ «Гарант-УТН» – 40,07 млн грн, ТОВ «ТД Прикарпаттянафтотрейд» – 3,33 тис. грн).

Насамкінець перелічимо ознаки пов’язаності «приватівських» учасників аукціонів, встановлені АМКУ:

  • Компанії надавали один одному фінансову допомогу, якою покривали гарантійні внески для участі у спірних аукціонах;
  • За результатами аукціонів переможці придбали нафту і газовий конденсат за стартовими цінами, визначеними у їхніх заявках на лоти (йдеться про 315 лотів по нафті та 10 лотів по газовому конденсату у межах загалом п’яти аукціонів);
  • ПАТ «НПК-Галичина» зберігало нафту, яку на аукціонах придбавали «ТД Прикарпаттянафтотрейд», «Галнафта» та «Гарант-УТН»;
  • Інтереси трьох з семи учасників на аукціонах, у яких вони брали участь, представляла одна і та ж особа («Котлас», «Галнафта» та «Прикарпаттянафтотрейд»);
  • Директор «Галнафти» представляв інтереси «НПК-Галичина» на аукціонах і при наданні пояснень у справі АМКУ, а крім того ці компанії на момент проведення аукціонів знаходились за однією адресою;
  • Член правління НПК-Галичина є заступником головного інженера в «Укртатнафті» тощо.