Поліція отримала доступ до проводок юрфірм «Екво» і «Астерс» по справі щодо корупції в АМКУ за часів Терентьєва
05.11.2019   //  

Поліцейські отримали дозволи на доступ до банківських документів про рух коштів по рахункам юридичних компаній «Екво» та «Астерс» в низці банків. Про це свідчать ухвали Печерського суду від 29 жовтня.

Дозволено вилучення у банках «Райффайзен Банк Аваль», «БТА Банк», «Правекс Банк», «Прокредит банк», «Укрексімбанк» копій документів про рух грошових коштів та зняття готівки з рахунків  ТОВ «Екво», АО «Юридична фірма «Екво», ТОВ «Астерс Консалт», ТОВ «Астерс» та АО «Юридична фірма «Екво» з 1 січня 2016 року.

Вилучення документів дозволено в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018000000000492 Головного слідчого управління Нацполіції від 17.08.2018 за фактом вчинення кримінального правопорушення службовими особами Антимонопольного комітету України.

З матеріалів клопотання вбачається, що до ГСУ НПУ надійшли матеріали з Департаменту захисту економіки НПУ, відповідно до яких встановлено, що службові особи АМКУ вчиняють дії, передбачені ч. 5 ст. 191 КК України – за безперешкодне надання дозвільних документів чи невжиття заходів реагування на виявлені правопорушення антимонопольного законодавства.

Жодних інших подробиць у судових ухвалах не наведено. В судовому реєстрі містяться ще інші ухвали по провадженню 12018000000000492. У липні 2019 року фірми ТОВ «Арстайл» і ТОВ «Сантрейд» скаржились на бездіяльність поліцейських, однак жодних подробиць також не наводилось.

З середини 2015 року АМКУ очолює Юрій Терентьєв. Він та замголови АМКУ Ніна Сидоренко є однокурсниками Олексія Філатова, який був заступником голови Адміністрації президента. Цивільна дружина Філатова Анна Бабич є співвласницею «Екво». Також з «Екво» в АМКУ прийшла працювати Марія Ніжнік, що у 2015-2019 роках була першою заступницею голови Комітету Терентьєва і яку називали  кумою Філатова. Фірма «Aequo» була створена одразу після призначення Філатова в АП і відразу зайняла місце провідного представника компаній, яким потрібні рішення АМКУ щодо концентрацій («Антимонопольна клієнтела «Екво»).

Власниками ТОВ «Екво» є Олексій Лисенко, Анна Бабич, Юлія Кирпа, Олександр Мамуня.

Власниками компаній «Астерс» є Олексій Дідковський, Олександр Падалка, Вадим Самойленко, Ігор Свечкарь, Армен Хачатурян.