Печерський суд залишив на посадах Хорольських прокурорів, яких спіймали на хабарі
05.11.2019   //  

Печерський райсуд Києва відмовився відсторонити від посад двох працівників Хорольського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області, яких підозрюють в хабарництві.

Про це пише видання «Полтавщина» з посиланням на ухвали судді Печерського райсуду Києва Ірини Литвинової від 2 і 3 жовтня. В реєстрі ці рішення були опубліковані через три тижні після їх прийняття.

26 вересня у Хоролі затримали начальницю Хорольського відділу Лубенської місцевої прокуратури та прокурора цього відділу. Правоохоронців підозрюють у тому, що вони вимагали $5000 від місцевого мешканця, обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Згідно з матеріалами справи, мова йде про нині колишнього керівника ТОВ «Будтехіндустрія Інвест» Олександра Вєрютіна. Його обвинувачують у службовому підробленні та розкраданні бюджетних коштів на будівництві футбольного майданчика у Хоролі.

Затриманий прокурор відділу входив до групи, яка вела цю справу, а його начальниця знала про хід справи. Вони змовилися й у липні 2019-го запропонували директору підприємства угоду: він дає їм $5000 й уникає в’язниці — лише сплатить 4800 грн штрафу. За хабар вони пообіцяли перекваліфікувати справу на менш тяжку статтю.

Вєрютін сказав, що йому треба подумати, а сам звернувся до Державного бюро розслідувань. За чотири дні після розмови начальниця Хорольського відділу прокуратури подзвонила директору компанії та пригрозила передати справу до суду.

Передача коштів відбулася 26 вересня. Того ж дня прокурорів затримали, а наступного — їм оголосили про підозру. Ще за день їм обрали запобіжні заходи — нічні домашні арешти. Обом заборонено виходити з помешкань з 23:00 до 06:00.

За даними НАЗК, начальницею Хорольського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області є Вікторія Мазур. Точне ім’я її ймовірного спільника поки невідоме.

2 жовтня слідча ДБР звернулася до Печерського райсуду Києва з проханням відсторонити обох від посад через побоювання їх можливого впливу на свідків або знищення доказів. Суддя Ірина Литвинова клопотання не задовольнила. Підставою для цього стало те, що прокурорів вже відсторонили від групи, яка веде справу «Будтехіндустрія Інвест» і вони, таким чином, нібито вже не можуть вплинути на хід розслідування. Також суддя врахувала те, що начальниця відділу прокуратури єдина опікується 19-річною дівчиною, а її спільник має двох неповнолітніх дітей. У разі втрати роботи ці діти залишаться без годувальників.

Згідно з даними ProZorro, ТОВ «Будтехіндустрія Інвест» має на сьогодні 86 контрактів із бюджетними установами на 22,6 млн грн., більшість з них була укладена з Хорольською міськрадою. Олександра Вєрютін поки свій вирок не отримав, але в рамках провадження відповідальність понесла Ірина Главатських, яка здійснювала технагляд за будівництвом футбольного майданчика як ФОП. Вона уклала з Вікторією Мазур угоду про визнання винуватості та сплатила 1700 грн. штрафу.