КМДА дозволило фірмі сина Омельченка забудовувати 1,5 гектари відповідно до скасованого судом ДПТ
05.11.2019   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ «Смарт-Девелопмент» містобудівні умови та обмеження (МУО) на будівництво будівель по вул. Генерала Шаповала (раніше – Механізаторів), 1-3 у Солом’янському районі Києва. Відповідний наказ 24 вересня підписав в.о. обов’язків директора Департаменту Олександр Яструбенко.

Департамент дозволив фірмі проектувати будівництво «будівель готельного, офісного та багатофункціонального призначення».

МУО видані відповідно до Детального плану території в межах Повітрофлотського проспекту, вулиць Солом’янська, Механізаторів, Кудряшова та залізничних колій, затвердженого рішенням Київради від 24.09.2015. Однак, це ДПТ у липні цього року було скасоване судом. Це рішення ще на набрало законної сили, оскільки Київрада подала апеляційну скаргу.

Від «Наших грошей»: у Детальному плані території незаконно змінено функціональне призначення ділянки, яку збирається забудувати «Самрт-Девелопмент». Так, відповідно до Генплану м. Києва – це комунально-складські території, а у ДПТ вони стали зоною «громадської забудови». Таким чином, ДПТ у цій частині суперечить Генплану.

Між тим, видані МУО не повністю відповідають вказаному ДПТ, відповідно до якого вони видані, і дозволяють замовнику проектувати житлові будинки.

По-перше, у ДПТ показник щільності населення взагалі не вказаний, оскільки для громадської забудови він не розраховується. Натомість у МУО Департамент вписав гранично допустиму щільність населення відповідно до проектних рішень ДПТ, попри те, що у ДПТ цього немає.

По-друге, у ДПТ вказані чіткі показники відстаней від об’єкту, що проектується, до червоних ліній, ліній регулювання забудови та до існуючих будинків. Натомість у МУО ці показники розмиті.

Попри те, що у ДПТ вказані точні значення відстаней до червоних ліній і до сусідній будинків, у МУО ці показники розмиті

Разом з тим гранична висота об’єкта чітко скопійована з ДПТ і зазначена у Балтійській системі висот – 223,9 м. Враховуючи, що рівень ділянки біля вулиці і на межі з парком становить 145 м і 155 м у Балтійській системі висот, то висота забудови буде орієнтовно від 68 м до 78 м, тобто приблизно 25 поверхів. Остаточна висота буде визначена у проектній документації.

Будівництво заплановане на чотирьох ділянках загальною площею 1,52 га, які фірма отримала в оренду у 2018-2019 рр.

Договір оренди однієї з цих ділянок прокуратура намагається розірвати через суд. Прокурори вказують, що фірма «Смарт-Девелопмент», будучи з 2011 року власником приміщення АЗС площею 22 кв м, незаконно отримала в оренду 0,06 га для будівництва та обслуговування комплексу багатофункціонального призначення, оскільки  площа ділянки у 27 разів перевищує площу цієї АЗС. Крім того, ділянка знаходиться в санітарно-захисній зоні, де заборонено будівництво житлових та інших об’єктів. Суд першої інстанції (суддя Катерина Головіна) у задоволенні позову прокуратурі у вересні цього року відмовив. Рішення ще не набрало чинності, оскільки прокурори подали апеляцію.

Вказана АЗС фігурує у кількох кримінальних провадженнях стосовно ухилення від сплати податків та реалізації неякісного палива. Зокрема, у 2014 році через цю АЗС реалізовувало паливо ТОВ «Барс 2000». А у 2016 році – ТОВ «Бізнес Оіл Груп».

Засновниками ТОВ «Смарт-Девелопмент» є син колишнього мера Києва, а нині депутата Київради Олександра Омельченка – Олександр Омельченко (50%), а також Александер Селюк (8,3%), Владислава Селюк (25%), Деніс Селюк (8,3%) та Нікіта Селюк (8,4%). Керівником компанії є Тетяна Валеріївна Ковтун. Особа з таким ПІБ раніше очолювала Відділ капітального будівництва та реконструкції Подільської районної у місті Києві державної адміністрації.