«Фармація» відмовилась відповідати на «тендерний» запит АМКУ, бо регулятор «вийшов за межі компетенції»
05.11.2019   //  

Запорізьке територіальне відділення АМКУ оштрафувало ОКП «Фармація» Дніпропетровської обласної ради за неподання інформації на вимогу. У «Фармації» заявили про «порушення меж компетенції» Антимонопольним комітетом. Про це свідчить рішення Відділення від 16 жовтня.

Відділення скерувало на адресу ОКП «Фармація» інформаційну вимогу у рамках перевірки діяльності комунальної установи «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги міста Запоріжжя» на предмет дотримання конкурентного законодавства під час закупівлі морфіну та фентанілу на очікувану суму 295,50 тис. грн.

Учасниками згаданого тендеру стали два комунальні підприємства – «Аптечне об’єднання “Фармація”» Запорізької облради та «Фармація» Дніпропетровської облради. Жодна з компаній у ході аукціону не зіграла на пониження.

29 січня цього року дніпропетровська «Фармація» отримала вимогу антимонопольників про надання інформації, а вже 31 січня у Відділення надійшов зворотній конверт із відповіддю.

У ньому ОКП «Фармація» повідомило, що не надаватиме будь-якої інформації на запит, бо:

«здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції при здійсненні закупівель знаходиться поза межами завдань, повноважень та компетенції Антимонопольного комітету України, його працівників та утворених ним органів, що виключає законність Вимоги Відділення та обов’язковість її виконання для ОКП «Фармація».

Запорізьке ОТВ АМКУ кваліфікувало поведінку комунального підприємства як таку, що порушує конкурентне законодавство. При визначенні розміру штрафу регулятор врахував, що це вже друге порушення «Фармацією» законодавства про захист економічної конкуренції.

Штраф склав 41,30 тис. грн.

За даними «Прозорро», згадані комунальні «Фармації» взяли спільну участь у 41-ому тендері загальною очікуваною вартістю 14,92 млн грн.

Нагадаємо, Запорізьке ОТВ АМКУ з  року очолює заслужений юрист України Олександр Білий.