Суд вирішив, що «микитасі» не розігрували скандальні тендери за 3,3 мільярди і скасував штрафи від АМКУ
01.11.2019   //  

Судді Господарського суду Києва Сергій Щербаков та Оксана Марченко підтримали ТОВ «Північно-український будівельний альянс» у справах за позовами проти Антимонопольного комітету, скасувавши виписані компанії 127,45 млн грн штрафів за розіграш трьох будівельних тендерів із ТОВ «Спецбуд-Плюс».

Про це свідчать рішення суду від 16 жовтня та від 30 жовтня, останнє з яких наразі не опубліковане у судовому реєстрі.

У обох судових процесах Антимонопольний комітет уже виступив заявником апеляційної інстанції.

Наразі у судовому реєстрі опубліковане лише одне рішення суду, від 16 жовтня. У ньому досліджувались обставини проведення будівельних тендерів КП «Голосіїво-будінвест» та ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова», підряди за результатами яких отримав «Північно-український будівельний альянс» – вартість укладених договорів сягнула 2,74 млрд грн.

Так, суддя Сергій Щербаков, розглянувши правомірність рішення АМКУ від 19 червня про спотворення згаданих торгів, відкинув докази регулятора, та пояснив, що суд оцінював доказову базу за своїм внутрішнім переконанням, а також – аналізував наявні докази на предмет достатності і взаємного зв’язку.

Зокрема, суд не погодився з такими доказами антимонопольників:

– Членство «Північно-українського будівельного альянсу» та «Спецбуд-Плюсу» у корпорації «Укрбуд» не може розглядатися як взаємодія та співпраця товариств між собою, адже вступ до корпорації є правом суб`єктів підприємницької діяльності на об`єднання;

– Немає причинно-наслідкового зв`язку між наданням однією компанією іншій поворотної фінансової допомоги, враховуючи що це право суб’єкта господарювання – використовувати кошти на власний розсуд;

– АМКУ встановив, що підприємства фактично здійснюють діяльність за однією адресою, але суд пояснив, що йдеться про багатоповерховий будинок, де компанії знаходяться на різних поверхах. Крім того, згідно з відомостями у ЄДР компанії-відповідачі мають різних директорів, засновників, зареєстровані за різними юридичними адресами;

– АМКУ встановив, що компанії використовують спільні засоби зв`язку та взаємоконтролюють рахунки одне одного, але суд пояснив, що на сторінках компаній в ЄДР зазначені різні номери контактних номерів;

– АМКУ встановив, що компанії ділять поміж собою одних і тих же працівників та взаємодіють через пов’язаних осіб, але суд пояснив, що чинним законодавством не заборонено фізичним особам працювати на кількох підприємствах одночасно;

– АМКУ встановив, що компанії подали тендерні пропозиції в один день та у близький проміжок часу – різниця між поданими документами учасниками по двом процедурам становить 23 хвилини у першій процедурі та 6 хвилин у другій, але суд пояснив, що в зазначений проміжок часу мають можливість надати свої пропозиції будь-які учасники торгів;

– АМКУ встановив, що компанії отримали банківські гарантії для участі у торгах в ПАТ КБ «ГЛОБУС» в один і той самий день, а номери реєстрації цих гарантій виявились послідовними, але суд пояснив, що при розгляді запитів банком жодне товариство, жодним чином не може вплинути на зміст документів, що видаються банком, а також, на номери банківських документів.

Відзначимо, що «Північно-український будівельний альянс» просив суд визнати недійсним рішення Антимонопольного комітету повністю – у частині, що стосувалась безпосередньо компанію, та у частині, що стосувалась її конкурента на спірних торгах – ТОВ «Спецбуд-Плюс».

Однак, суд задовольнив позов лише стосовно визнання недійсним тієї частини рішення, у якій йшлось про відповідальність позивача, нагадавши, що «Спецбуд-Плюс» може звернутись із аналогічними позовними вимогами окремо.

Нагадаємо, другий судовий процес проти АМКУ за позовом «Північно-українського будівельного альянсу» стосується рішення ТАК АМКУ від 7 травня цього року. У ньому регулятор довів змову тих же відповідачів на торгах щодо реконструкції Шулявського мосту у Києві (контракт вартістю 598,50 млн грн дістався «Північно-українському будівельному альянсу»).

Також відзначимо, що розслідування стосовно антиконкурентних узгоджених дій компаній проводило Київське ОТВ АМКУ.

Довідково:

Київський «Північно-український будівельний альянс» належить Андрію Якусевичу, який був позаштатним помічником уже екс-нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася.

У другій половині вересня цього року представник будівельного холдингу заявив, що Микитась вийшов з будівельного бізнесу.

ТОВ «Спецбуд-Плюс» зареєстроване на белізький офшов «Міуріт Бізнес Лімітед», а кінцевим бенефіціаром є директор Олександр Єфімчук.

Як раніше встановили «Наші гроші», до лютого 2018 року керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко, який зараз очолює ПрАТ «Укренергомонтаж» Артема Лескова.

До лютого керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко, який зараз очолює ПрАТ «Укренергомонтаж» Артема Лескова.

Також Бородавко через белізьку «Ніорт Інвест Лтд» володіє ТОВ «Будівельні мережі», яке раніше належало Юрію Пелиху – секретарю правління ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» зі складу держкорпорації «Укрбуд». Торік заступником Пелиха там був інший тепер уже екс-помічник Микитася – Сергій Якусевич. Це брат згаданого власника «Північно-українського будівельного альянсу» Андрія Якусевича та підписант ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке Микитась вказував у своїй декларації.