«Київпідземшляхбуд» стягує з комунальників 37 мільйонів упущеної вигоди за розірвані угоди по колекторах
01.11.2019   //  

Суд першої інстанції постановив стягнути з Комунального підприємства «Інженерний центр» на користь ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» 37,05 млн грн збитків. Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 16 жовтня.

Суд встановив, що у 2009-2013 рр з «Київпідземшляхбудом» було укладено п’ять договорів з реконструкції/будівництва:

  • Каунаського каналізаційного колектора,
  • Шліхтеровського каналізаційного колектора,
  • каналізаційного колектора по бульвару Л. Українки,
  • каналізації по вул. Урлівській від вул. Здолбунівської до вул. А. Ахматової,
  • реконструкції ІІІ черги Ново-Дарницького каналізаційного колектора.

Спершу замовником робіт було Головне управління капітального будівництва КМДА, а з 2012 року стало КП «Інженерний центр» КМДА.

Загальна вартість робіт по 5 угодах становила 820,57 млн грн. По чотирьох договорах роботи мали бути виконані до кінця 2017 року, а по одному – до 2019-го. Підрядник виконав роботи на 19,69 млн грн, які були оплачені повністю. Решта робіт на суму 800,87 млн грн не були профінансовані і, відповідно, не були виконані.

У 2015 році КП «Інженерний центр» розірвав договори з «Київпідземшляхбудом», а функції замовника по вказаних об’єктах передав іншому комунальному підприємству – «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва».

У 2017 році «Київпідземшляхбуд» звернувся до суду із позовом про стягнення збитків із КП «Інженерний центр». Суму збитків концерн неодноразово збільшував та зменшував, і врешті просив стягнути 109 млн грн упущеної вигоди.

Госпсуд Києва задовольнив цей позов частково, стягнувши з «Інженерного центру» на користь «Київпідземшляхбуду» 37,05 млн грн.

Таку суму було визначено судовою економічною експертизою, яку провела експерт Побеленська Н.А. На її думку, «є підстави вважати, що неотриманий кошторисний прибуток є втраченою вигодою, яка за усіма (п’ятьма) договорами підряду становить 37,05 млн грн».

При цьому доводи комунальників про те, що експерт неправильно зробила висновки щодо відсутності у концерну кошторисного прибутку від виконання договорів підряду, оскільки оплата за договорами підряду здійснюється після виконання робіт та складення підрядником актів, а тому фірмі не могло бути завдано збитків у вигляді упущеної вигоди за цими договорами, суд до уваги не прийняв.

Водночас, суд дійшов висновку, що КП «Інженерний центр» з порушенням умов договорів та закону в одностронньому порядку розірвав догори з «Київпідземшляхбудом», що є протиправним. Відтак, зазначив суд, було порушене право концерну на отримання ним прибутку від виконання цих договорів, що негативно вплинуло на його господарську діяльність. Зокрема, в експертизі вказано, що відсутність фінансування та відтермінуванням строків по вказаних договорах змусило «Київпідземшляхбуд» скорочувати своє виробництво та частково призупиняти господарську діяльність, а також взяти кредит в банку «Український капітал» на поповнення оборотних коштів, який ще не виплачено.

Нагадаємо, у 2017 році ДП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» підписав три договори з ТОВ «Навігаторспецбуд»: вартістю 196,81 млн грн на реконструкцію Шліхтеровського каналізаційного колектора, 430,41 млн грн – на реконструкцію Ново-Дарницького каналізаційного колектора, 208,65 млн грн – на реконструкцію Каунаського каналізаційного колектора.

Також у 2018 році комунальники уклали два договори з ТОВ «Еко-Буд-Трейд»: вартістю 109,38 млн грн на будівництво каналізаційного колектора по бульвару Лесі Українки, а також вартістю 124,38 млн грн на будівництво каналізації по вул. Урлівській від вул. Здолбунівської до вул. А. Ахматової.

Засновниками ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» є ТОВ «Бас-Інвест» та Василь Веселий. Останній значиться засновником і директором «Бас-Інвесту». Керівником фірми є Анатолій Гальчук. Як повідомлялося, «Київпідземшляхбуд» і «Бас-Інвест» контролює колишній нардеп від «Нашої України» та очільник виборчого штабу Партії регіонів в Києві на виборах 2012 року Валерій Борисов.

Засновником і директором ТОВ «Навігаторспецбуд» є Ярослав Лещух зі Львова. До нього засновником і керівником фірми був Алі Рамазанов – помічник екс-нардепа Валерія Борисова та батько третього секретаря Постійного представництва України при ООН (Нью-Йорк, США) Раміза Рамазанова.

Засновниками ТОВ «Еко-Буд-Трейд» є Максим Половко та Євген Расторгуєв. Керівником фірми є Віталій Фастовець, а підписантом – Михайло Мартинюк. Половко через ланцюжок партнерів пов’язаний із компаніями, близькими до директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ» В’ячеслава Непопа та Михайла Голиці – екс-очільника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА та президента АТ «ХК «Київміськбуд».

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»