Міськрада «по-тихому» роздала ділянки оточенню лояльних до Філатова депутатів зі скандального земельного списку
31.10.2019   //  

У Дніпрі владі вдалося надати ділянки в районі вул. Березанівської, що на виїзді з міста, оточенню депутатів зі скандального земельного списку. Про це написала Ольга Фоменко у «БюроUA».

Спроби влади Дніпра роздати земельні наділи в районі Березанівської неодноразово ставали причиною скандалів. Так, в 2015 р. на сесію міськради планували винести проекти рішення про надання 60 жителям Дніпра згоди на розроблення проектів землеустрою щодо відведення ділянок на Березанівській (раніше вул. Тореза). У списку було багато відомих прізвищ. Зокрема, екс-заступник начальника міськуправління поліції Володимир Седлецький, екс-заступник мера Олександр Рудяк, екс-начальник обласного УБЕЗ Юрій Іванов, екс-начальник міськуправління поліції Віктор Сабадаш, екс-керівник управління справами міськради Сергій Квітка. Втім, через обурення громадськості проект рішення на сесію не винесли.

Другий скандал стався через рік. Навесні 2016 р. на сесію міськради планували винести проект рішення про надання згоди на розробку проектів землеустрою щодо відведення ділянок на Березанівській 15 особам. Серед 15 щасливчиків депутат міськради Руслан Вишневецький і родичі депутатів міськради Миколи Царенка, Наталії Демідової, Дмитра Безуглого і Анжеліки Пилипенко. Цих депутатів об’єднувало те, що вони пройшли до міської ради від Оппоблоку, а після перекинулися до промерської більшості, створивши групу «За Дніпропетровськ».

У цьому ж списку була Галина Єрмоленко – бухгалтера компанії «Ліфтремонт», засновником якої була і є дружина депутата міськради Дмитра Безуглого Ольга Кострицька, а також Олена Левчук та Володимир Чмишук. Левчук в 2015 р. балотувалася в депутати Кіровської райради від Оппоблоку. Це людина депутата міськради Олега Григорука. І Левчук, і Григорук працювали в міському КП «Молодіжне творче об’єднання». Чмишук до березня 2018 р. був в.о. директора і заступник голови тендерного комітету КП «Житлово-експлуатаційне підприємство №34» Дніпровської міськради.

Розподіл землі між депутатами і людьми з їх оточення обурило громадськість і цього разу. Тому цей сандальний проект теж «завернули».  Але, як виявилося, від наміру роздати ділянки лояльним до влади депутатам і їх людям відмовлятися не збиралися. Потенційних одержувачів землі просто «перенесли» в інші проекти рішень, які не поміченими дійшли до сесії, і були прийняті депутатами.

Так, Олену Левчук видання знайшло в списку з 18 осіб, які рішенням сесії міськради від 01.12.2016 отримали дозвіл на розробку проекту землеустрою. 15.11.2017 депутати проголосували за передачу Левчук ділянки на Березанівській. Разом з Левчук в рішенні сесії від 01.12.2016 виявилися і Олександр Остапенко та Любов Лучкова. І Остапенко, і Лучкова значилися в ліквідованому проекті рішення.

У рішенні від 01.12.2016 поруч з прізвищами Левчук, Остапенко і Лучкова від руки написані цифри 6, 5 і 4. Журналістка припустила, що таким чином співробітники, які готували документ, відзначали одержувачів землі з ліквідованого проекту рішення.

Лучковій передали у власність ділянку на Березанівській рішенням від 19.07.2017. За даними кадастрової карти, вже 30.08.2017 право власності на ділянку Лучкової перейшло Марії Пустовій, яка була заступником голови Дніпропетровської ОДА при Олександрі Вілкулі. В 2015 р. Пустова балотувалася в депутати Дніпропетровської облради від Оппоблоку, але не пройшла. Після того як в міськраді була створена група «За Дніпропетровськ», Пустова почала відкрито підтримувати мера Бориса Філатова. Син Пустової Сергій є депутатом Дніпровської міськради. У числі інших перебіжчиків Пустовий, який пройшов до міськради від Оппоблоку, виявився в групі «За Дніпропетровськ».

Уляну Гайдукову, Наталю Ткаченко та Тимофія Воронюка з ліквідованого проекту видання знайшло в списку рішення від 01.12.2016. Поруч з їхніми прізвищами в документі можна побачити написані від руки цифри 1,2 і 3. Гайдуковій передали у власність ділянку рішенням від 31.01.2018, Ткаченко – від 15.11.2017, Воронюку – від 19.07.2017.

Дружина Тимофія Воронюка Аліна Воронюк працює старшим слідчим з особливо важливих справ у відділі розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпровській області.

Віктора Загороднього, Єрмоленко та Чмишука журналісти знайшли в рішенні сесії від 01.12.2016. Загородньому та Чмишуку ділянки була передані 06.12.2017. Єрмоленко землю поки не виділено.

Загородній у 2016-2017 рр. керував компанією «Професійна варта», до якої має відношення друг депутата Вишневецького Єгор Пилипенко.

Олени Омельченко серед потенційних одержувачів ділянок в ліквідованому проекті рішення не було. Жінці передали землю на Березанівській 19.07.2017. Омельченко близька до депутата Царенка, чия родичка була в ліквідованому проекті. Разом з Царенком Олена Омельченко була засновником ТОВ «Будівельна фірма «Респект».

Ірини Мальцевої, якій передали ділянку на Березановскій 19.07.2017, та Олександра Олійника, якому того ж дня передали землю на тій же вулиці, в списку одержувачів землі в ліквідованому проекті теж не було. Втім, 14.02.2018 право власності на обидві ділянки перейшло батькові депутата міськради Дмитра Безуглого і члена виконкому Павла Безуглого Георгію Безуглому.