Екс-очільник Антирейдерської комісії при Петренку став начальником відділу в АРМА
31.10.2019   //  

Віталій Гайдук став начальником відділу стратегічного планування центрального апарату Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Про це стало відомо з відповіді агентства на запит очільника громадської ради при АРМА Гліба Канєвського.

Згідно відповіді на запит, Гайдука призначили в АРМУ 6 вересня 2019 року в порядку переведення, «з урахуванням професійної підготовки та професійної компетентності» з надбавкою за 5 ранг держслужбовця та за вислугу років на держслужбі у розмірі 9% від посадового окладу.

До вересня 2019 року Віталій Гайдук очолював департамент реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції. Департамент взимку 2019-го здійснював тиск на нотаріусів через експериментальне тестування, за яким слідкував особисто Гайдук. У той же період в Гайдука проходили обшуки в рамках кримінального провадження щодо схем з реєстрацією, а його батько Михайло Гайдук був клієнтом комунального реєстраційного підприємства, створеного, за версією слідства, по підроблених документах.

В липні 2018-го правоохоронці затримали підлеглих Гайдука Алісу Оскірко і Тетяну Доценко.

Оскірко очоювала управління в департаменті Гайдука, яке моніторить діяльність комунальних реєстраційних підприємств, про які неодноразово писали «Наші гроші». Даценко була заступницею Оскірко.

За версією слідства, підлеглі Гайдука вимагали половину місячного прибутку підприємства за нескасування акредитації. Оскірко також була заступницею Гайдука в Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (так званої Антирейдерської комісії).

Антирейдерська Комісія, зокрема, розглядає скарги на дії реєстраторів. Як заявив столичний бізнесмен Рубен Арутюнов у липні 2019-го, за позитивний розгляд скарги у комісії йому пропонували заплатити $50 тис. У випадку несплати скарга могла розглядатися тижні, а то й місяці.

АРМА очолює Антон Янчук, який за часів Порошенка працював заступником міністра юстиції Павла Петренка, а в 2008-2013 роках був старшим юристом ТОВ «Адвокатська компанія «МЛГруп», власником якої був сам Павло Петренка до призначення міністром.