Суд скасував рішення Тендерної колегії АМКУ, прийняте на основі двічі переписаної замовником підстави для відхилення учасника
30.10.2019   //  

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав неправомірним рішення Адміністративної колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг, у межах якого регулятор підтримав двічі змінену замовником підставу для відхилення пропозиції учасника тендеру. Про це свідчить постанова суду від 16 жовтня.

Йдеться про закупівлю Військово-медичним клінічним центром Південного регіону однопроекційної стаціонарної універсальної ангіографічної системи з цифровим динамічним плоским детектором очікуваною вартістю 25 млн грн.

На тендер 2017 року прийшли троє учасників, перемогу серед яких отримало ТОВ «Укрмедексперт». Саме ця компанія здійснила поставку обладнання за 24,89 млн грн. Станом на кінець 2017-го сторони закрили угоду.

Водночас, у ході процедури закупівлі замовник ще на етапі прекваліфікації відхилив пропозицію ТОВ «Астріум», посилаючись на її невідповідність медико-технічним вимогам тендерної документації.

«п.1.4 «Діапазон /RAO при трансфеморальному доступі під кутом С-арки 45° до пацієнта – не менше 90°/90°» не відповідає офіційній інформації виробника «Посібник з експлуатації інвазійної агіографічної системи», оскільки заявлений параметр (від RAO 120° до LOA 120 °») неможливо реалізувати під вказаним учасником кутами з причин перетинання геометричної траєкторії руху С-арки з операційним столом»», – пояснив замовник у протоколі відхилення від 2 червня.

Учасник не погодився з рішенням замовника, оскарживши його в АМКУ.

Ще до моменту розгляду скарги державними уповноваженими Комітету, 26 червня, замовник склав інший протокол щодо відхилення пропозиції скаржника, у якому змінив підставу його недопуску до аукціону.

Цього разу замовник відзначив, що:

«Подана ТОВ «Астріум» тендерна пропозиція, яка за Документами відповідає медико-технічним вимогам, але містить інформацію, яка є недостовірною», – додавши, що мова про п. 1.4 «Діапазон LAO//RAO при трансфеморальному доступі під кутом С-арки 45° до пацієнта – не менше 90° /90°».

Наступного дня, 27 червня, коли АМКУ прийняв рішення за результатами розгляду скарги «Астріум», замовник втретє відкоригував підставу для відхилення пропозиції скаржника.

Цього разу уточнивши, що:

«недостовірність наданої ТОВ «Астріум» інформації встановив Головний військовий клінічний госпіталь».

В результаті аналізу доводів скаржника та замовника, Тендерна колегія АМКУ прийняла рішення про відмову у задоволенні скарги «Астріуму», зіславшись на правомірність відхилення з підстави, наведеної у третьому протоколі відхилення.

У свою чергу, ТОВ «Астріум» пішло до суду з вимогою скасувати рішення Тендерної колегії АМКУ, а також зобов’язати регулятора прийняти рішення про задоволення скарги компанії, а замовника – усунути порушення процедури, скасувавши усі його дії після прийняття спірного рішення, після відновити хід закупівлі з моменту допущення «Астріуму» до аукціону.

У зв’язку з завершеністю спірної закупівлі, суд першої інстанції задовольнив позов компанії частково, а саме – в частині визнання недійсним спірного рішення тендерної колегії АМКУ.

Не погодившись з висновками суду, заявником апеляційного розгляду справи виступив Антимонопольний комітет. Проте, суд другої інстанції дійшов до висновків, аналогічних тим, що були сформульовані нижчим судом.

«Досліджуваною вимогою до предмета закупівлі встановлено: «діапазон LAO/RAO при трансфеморальному доступі під кутом С-арки 45° до пацієнта не менше 90° /90°. Отже, повідомлена позивачем інформація не потребує спеціальних технічних знань та шляхом співставлення з вимогами замовника, дає змогу дійти висновку про те, що технічні вимоги запропонованого позивачем медичного обладнання також охоплюють в собі мінімально визначені технічні вимоги замовника (120°/120° позивача проти 90°/90° замовника)», – пояснив суд.

Крім того, суд звернув увагу на те, що згідно з Законом «Про публічні закупівлі» замовнику забороняється приймати будь-які рішення у межах оскаржуваної за тими чи іншими питаннями закупівлі, крім дій, спрямованих на усунення порушень, зазначених у скарзі.

«Замовник двічі змінював рішення про відхилення пропозиції позивача та один раз – уточнював, що очевидно не є усуненням порушень, зазначених у скарзі», – резюмував суд.

ТОВ «Астріум» зареєстроване на громадянина Хорватії Желька Гранатіра з місцем реєстрації у Києві. Як раніше повідомляли «Наші гроші», контактною особою фірми у «Прозорро» вказана Людмила Щинович. За даними «Clarity-Project», у 2017 році вона представляла ТОВ «УМТ+» Дмитра Лаврентія, який керує ТОВ «АФС Медицинтехнік» німецької «АФС Медицинтехнік ГмбХ» Свена Краутера.

Нагадаємо, у 2014 році суд визнав невинними трьох бізнесменів, підозрюваних у привласненні 12 млн грн, які уряд у 2007 році витратив на закупівлю реанімобілів Renault Master. Це були хорват Желько Гранатір, директор ТОВ «ІСС Україна» і засновник британської компанії «Legal Busines Consultans LTD», а також його дружина – колишня співзасновниця «ІСС Україна» та його знайомий – співвласник фірми «Емердженсія 2004», що займалася переобладнанням базових автомобілів в санітарні.