Пов’язані з фігурантами справи НАБУ фірми розіграли 73 мільйони на днопоглиблення
30.10.2019   //  

Філія «Дельта-лоцман» ДП «Адміністрація морських портів України» 24 жовтня за результатами тендеру замовила ТОВ «Гідробуд Україна» днопоглиблення судноплавних каналів на 73,20 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч мають виконати днопоглиблення Бузько-Дніпровсько-лиманського каналу (БДЛК) і Херсонського морського каналу (ХМК) загальним обсягом 664 тис куб. м.

  • Послуги на БДЛК із відвезенням ґрунту на 2 км коштують 77 грн., або $2 за кубометр, на 3 км – 84 грн, або $2 за кубометр, на 15 км – 180 грн., або $5 за кубометр.
  • Послуги на ХМК із відвезенням ґрунту на 3 км коштують 85 грн., або $2 за кубометр, на 7 км – 115 грн., або $3 за кубометр, на 11 км – 160 грн., або $4 за кубометр.

Таким чином, середня ціна днопоглиблення з відвезенням ґрунту на 2-15 км складає 110 грн. за кубометр. Це дешевше від цін інших виконавців протягом 20182019 років.

Переможна пропозиція була на 5% дешевша від очікуваної вартості закупівлі.

На тендер прийшло три компанії: «Гідробуд Україна», ТОВ «Спеціалізоване технічне бюро Азімут» та «LCM Rota Insaat Ve Denizcilik Ticaret Limited Sirketi» (Туреччина). Однак замовник не допустив до аукціону двох учасників і вирішив відмінити тендер.

Турецька «LCM Rota Insaat Ve Denizcilik Ticaret Limited Sirketi» не принесла банківську гарантію, антикорупційну програму та переклади низки документів на українську.

«Гідробуд Україна» вказав у довідці про досвід аналогічний договір за 22 липня 2019 року із Миколаївською філією «АМПУ» про виконання ним днопоглиблення в обсязі 73 753 куб. м. Проте договір із таким самим предметом закупівлі на попередньому невдалому тендері замовника подавала інша компанія – «MDCL Mediterranean Dredging Company Limited» («MDCL», Кіпр). У відповідь на лист замовника Миколаївська філія підтвердила, що роботи виконала «MDCL», яка тоді була субпідрядником у «Гідробуд Україна». Через це замовник вирішив, що «Гідробуд Україна» не має аналогічного досвіду. Крім того, ця фірма не вказала адресу і номер телефону Миколаївської філії у своїй довідці про досвід.

«Гідробуд Україна» оскаржив своє відхилення в АМКУ. Адмінколегія визнала відсутність контактних даних у довідці несуттєвою помилкою, хоча тендерна документація прямо вимагала їх зазначити. Що ж до досвіду, то умови тендеру не забороняли надавати договір генерального підряду, а відгук компанія надала, як і належало. Тому адмінколегія визнала її досвід підтвердженим і наказала замовнику повернути «Гідробуд Україна» на тендер.

Непрямо пов’язані «Гідробуд Україна» і «СТБ Азімут» не знижували ціну на торгах.

Столична «Гідробуд Україна» належить Олені Чарченко, керує нею Ігор Толстих. Зараз вона суборендує один із двох землесосів під назвою «EDT YAM» у згаданої «MDCL».

Кіпрську фірму «MDCL» очолює Kryftis Andreas, директор кіпрських «Spotad Services Ltd», «Foumaro Holdings Ltd», «Heamoor Limited» і «Grandim Limited». У 2016 році він представляв Максима Басова на зборах акціонерів кіпрської «Ros Agro Plc» з російської групи «Русагро» Максима Басова і родини екс-сенатора Вадима Мошковича.

Торік «MDCL» ввезла від ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» земснаряд «Severodvinskiy» вартістю 11,66 млн грн. Крім того, ці дві фірми представляли у судах одні й ті ж люди.

Ізмаїльський суперник «СТБ Азімут» належить Володимиру Кравченку та директору Олександру Блошенку. Останній керував ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі», яке тоді ще належало Надії Блошенко, а раніше, в 2005-2008 рр. очолював ДП «Устьдунайводшлях».

Позаторік АМКУ оштрафував «Техморгідрострой Миколаїв» на 76,43 млн грн. й «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» на 3,64 млн грн. за змову на торгах «АМПУ» по днопоглибленню.

«Техморгідрострой Миколаїв» та «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» фігурують у кримінальній справі НАБУ щодо заволодіння у 2015-2016 роках коштами «АМПУ» шляхом закупівель за завищеними цінами послуг із днопоглиблення у морпортах Бердянська і Маріуполя.