За рік неконкурентне залучення у медуніверситет студентів з Азії подорожчало на 13%
29.10.2019   //  

ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет» 25 жовтня за результатами тендеру замовив фірмі «The MD House» (Індія) послуги щодо залучення громадян Азії на навчання в університеті за 3,67 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на навчання в університеті залучать 325 громадян Азії по 11 300 грн. за особу.

У вересні 2018 року університет замовляв цій самій фірмі залучення громадян Азії на 13% дешевше – по 10 тис грн. за особу. Крім того, у жовтні 2018 року університет замовляв у ТОВ «Джудік» залучення громадян Африки за співставною ціною в 10 920 грн. за особу.

Ще раніше ціни залучення студентів суттєво не змінювались. Так, у жовтні 2017 року аналогічні послуги «The MD House» щодо громадян Індії обходились університету в 9 900 грн. за особу, а в грудні 2016 року – в 9 880 грн. за особу. У грудні 2015 року такі послуги щодо громадян Індії замовляли українському ТОВ «МД Хаус» по 9 997 грн. за особу.

Ціна нинішньої угоди на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівель у 3,69 млн грн.

Єдиний конкурент ФОП Мутазаккі Мохамед із Харкова запропонував у півтора раза нижчу ціну в 2,16 млн грн., або 6 651 грн. за особу. Однак його відхилили за безоплатні аналогічні договори без суми, бо тендерна документація вимагала аналогічний договір на суму не менше 50% очікуваної вартості закупівлі. Також суперник не надав інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та заповнив тендерну пропозицію не за формою, а саме без зазначення кількості осіб і ціни за особу.

Ще до аукціону суперник скаржився в АМКУ. Він вважав дискримінаційною саме вимогу щодо аналогічного договору, бо закупівлі з таким предметом і сумою в Україні проводив тільки Буковинський мендуніверситет, причому постачальником була лише фірма «The MD House» (2016-2018 роки). Підприємець повідомив, що має значний успішний досвід залучення іноземців у заклади вищої освіти України, але його договори не тендерні й не комерційні, оскільки він залучав абітурієнтів безоплатно (від «НГ»: тобто не міг надати договір вартістю не менше 50% від планової суми). Однак адмінколегія не задовольнила скаргу, бо документація не містила вимоги, що аналогічний договір має бути укладений саме за законом «Про публічні закупівлі». На думку адмінколегії, скаржник не довів та документально не підтвердив неможливість вказані умови щодо аналогічного договору.

Індійською «The MD House» і чернівецькою «МД Хаус» зі статутним капіталом 1 тис грн. володіє громадянин Індії Шарма Суніл із Чернівців. Загалом із 2015 року ці дві фірми і ФОП Шарма Суніл уклали угод з Буковинським медуніверситетом на 16,60 млн грн.