Вавриш з водієм Богдана по схемі «микитасів» забудовують рекреаційну зону МВС
29.10.2019   //  

Компанії з орбіти керівника президентського офісу Андрія Богдана і забудовника Андрія Вавриша зводять житловий комплекс на майже 30 га рекреаційної землі Національної академії внутрішніх справ. Зміни до договору вже зменшили кількість квартир для Академії, їх можуть «обміняти» на житлоплощу в інших об’єктах.

Про це йдеться в матеріалі Анастасії Усенко та Максима Опанасенка для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Майже 30 га в користуванні Національної академії внутрішніх справ на 22 км Харківського шосе – одна з останніх зелених зон Києва. Загалом, згадану землю у вигляді двох ділянок 24 га і 6 га Київміськрада передала у користування тоді ще Інституту внутрішніх справ ще у 1997 році. Обидві передавалися для рекреації, а конкретно – для оздоровлення курсантів. У 2013 році більшу ділянку офіційно перереєстрували на Академію, вона отримала кадастровий номер і відповідне цільове призначення – знову ж таке, рекреаційне. Будівництво житлових будинків на землях рекреації заборонене.

Меншу ділянку – понад 6 гектарів – перереєстрували аж у 2017 році. За зверненням Академії Держгеокадастр змінив призначення ділянки на землі оборони для розміщення частин Нацгвардії, але за призначення земля не використовувалася. Натомість зміна цільового призначення дозволила будівництво житла для військовослужбовців. Цим скористалася Академія, яка відразу в 2017 року підписала договір з ТОВ Фірма «Резон» на забудову території. Хоча відповідна урядова постанова передбачає, що замовником будівництва повинно було бути саме Міністерство внутрішніх справ.

За договором на меншій ділянці Академії заплановано побудувати Житловий комплекс «O2 Residence» з 12 будинків на 800 квартир. Також буде побудовано 560 паркомісь відпочинкові будинки, комерційна та інша нерухомість, будівництво торкнеться і іншої ділянки. Загалом заплановане будівництво цілого житлового району в зеленій зоні.

Найбільша частка  в статутному фонді ТОВ Фірма «Резон» у Клецко Ольги Анатоліївни. Раніше вона вже була залучена до будівництва ЖК «New York Concept House» забудовника Андрія Вавриша.

Інший засновник «Резона» – ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Еверест», яким керує Дмитро Овсій, юрист Андрія Вавриша.

Ще один засновник «Резона» – АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Ельбрус». Ним керує Кирило Скурський. Саме на нього оформлений мікроавтобус, який супроводжує автомобілі голови Офісу президента Андрія Богдана. На сторінці в Facebook Богдан вітав Скурського з весіллям.

Девелопером проекту виступає компанія Saga Development самого Андрія Вавриша.

В серпні 2019 року дозвіл на будівництво видала ДАБІ. Хоча ще в травні вона відмовила в дозвільних документах. В жовтні офіційно було відкрито продаж квартир в «O2 Residence».

В первинному варіанті договору забудовник обіцяв Академії 4,8 тис кв м квартир в новому ЖК, майже 1,2 кв м нежитлової нерухомості і новий навчальний корпус на іншій ділянці закладу – у Віті-Поштовій.

Вже весною цього року додатковою угодою сторони зменшили площу обіцяних квартир до 2,8 тис кв м і повністю прибрали пункт про нежитлову нерухомість. Це зробили нібито через суттєву вартість будівництва навчального корпусу в Віті-Поштовій, що змусило зробити перерахунок. Саме будівництво корпусу почали до отримання дозвільних документів.

Крім того, договір дозволяє забудовнику в майбутньому взагалі не давати Академії квартир у цьому ЖК, а розрахуватися житлом в «інших об’єктах». По такій же схемі у 2016-му Національна гвардія і компанія «Укрбуд Девелопмент» екс-нардепа Максима Микитася «обміняли» квартири в центрі Києва на вдвічі дешевші – на околиці. Обмін став підставою для відкриття кримінальної справи.

Цікаво також, що містобудівні умови і обмеження – документ, який по суті дає старт кожній новій забудові – Академія МВС отримала від КМДА влітку 2015 року. Тоді, коли там їх підготовкою займалася служба містобудівного кадастру, яку очолював на той момент Андрій Вавриш.