НБУ за 37 мільйонів замовив формульний газ на 18% дешевше від прайсу «Нафтогазу»
29.10.2019   //  

Національний Банк України 25 жовтня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Екотехноінвест» про постачання природного газу протягом року на 36,59 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ціна угоди майже вдвічі нижча від очікуваної вартості закупівлі у 62,58 млн грн.

На рік замовили поставку 7,33 млн куб. м газу за ціною 4 989 грн. за тисячу кубометрів з урахуванням розподілу. Це на 18% дешевше за жовтневий промисловий тариф ПАТ «НАК «Нафтогаз України» за умови попередньої оплати в 5 879 грн. за тисячу кубометрів.

Із листопада ціна газу  буде розраховуватися за формулою (без урахування розподілу):

Цу = Цбаз х Цдзі.п / Цдзі.баз, де

Цу – уточнена ціна газу;

Цбаз – базова ціна газу станом на дату підписання договору;

Цдзі.п – поточна ціна газу згідно довідки ДП «Держзовнішінформ», розрахована як середнє арифметичне цін перших десяти робочих днів поточного місяця;

Цдзі.баз – базові ціна газу згідно довідки ДП «Держзовнішінформ», розрахована як середнє арифметичне цін перших десяти робочих днів місяця підписання договору.

«Держзовнішінформ» розраховуватиме свої ціни на підставі даних сайту ТБ «Українська енергетична біржа» про розрахункову приведену вартість газу на європейських хабах TTF, Gaspol, NCG до кордону України, з урахуванням усередненої вартості транспортування магістральними газопроводами Європи і курсу валют, та за однакових умов постачання.

Конкурентами на активних торгах були ТОВ «АС», ТОВ «Газінвест-Трейдінг», ПрАТ «Лебединський насіннєвий завод», ТОВ «Євроенерготрейд» і ТОВ «Укр Газ Ресурс».

«Газінвест-Трейдінг» скаржився на переможця в АМКУ, але не довів наявність порушень.

Засновниками київського «Екотехноінвесту» є прописаний в окупованому селищі Металіст Луганської області Роман Русанов і ТОВ «Оксамит-Схід» із підконтрольного Старобільська, яке належить прописаному в окупованому Луганську Ігорю Шматку, а керує переможцем Андрій Мереніс. Русанов також співволодіє ОКБГ «Газенергосервіс», а Мереніс був співзасновником нині ліквідованого ТОВ «НДІ «Промбудтехнологія». Торік Русанов як ФОП виграв підряд «Укрзалізниці» щодо SMM у «Фейсбуці» на 740 тис грн.

У 2012 році переможець отримав підрядів ПАТ «Укртранснафта» щодо засувок і ПАТ «Лубнигаз» щодо лічильників на 8,97 млн грн. Після довгої перерви у 2016 році вона почала вигравати підряди на постачання газу й відтоді отримала їх на 368,88 млн грн.