Оточення «регіонала» сховало ціни будівництва стоматологічної академії за 161 мільйон
26.10.2019   //  

Українська медична стоматологічна академія МОЗ України 22 жовтня за результатами тендеру замовила ТОВ «Спеціалізована механізована колона № 23» будівництво клініко-симуляційного центру за 161,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року в Полтаві по вул. Шевченка, 23 мають збудувати п’ятиповерховий клініко-симуляційний центр, а також поставити медичне обладнання й устаткування.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Субпідрядником із будівельно-монтажних робіт щодо фундаментів, мереж і систем є ТОВ «Нафтохімспецмонтаж», ТОВ «Профімед-Сервіс» влаштує систему лікувальних газів і підйомно-транспортне устаткування, а ТОВ «АйТі-Солюшнс» – центр обробки даних.

Гарантійний строк на капітальні споруди і конструкції становить десять років, а на покрівельні та оздоблювальні роботи, мережі, обладнання і благоустрій – рік.

Ціна угоди на 15% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 190,55 млн грн.

Херсонська «СМК № 23» належить Олені Опанащенко, дружині екс-нардепа від «Партії регіонів» Михайла Опанащенка. Керує фірмою Діана Бобровська, яка була помічницею Опанащенка. За даними місцевих ЗМІ, саме Бобровська є його представником і правою рукою в Херсоні. У 2015 році вона висувалась до Херсонської міськради від Ліберальної партії України, а пізніше стала секретарем міської виборчої комісії від цієї партії.

«СМК №23» входить в корпорацію «Укрмостобуд» зокрема разом з ТОВ «Мостобуд» екс-«регіонала» Володимира Продивуса. Корпорацією керує сам Михайло Опанащенко.

Раніше партнерами Олени Опанащенко по «СМК №23» були Олександр Дядйов і Роман Українець. У 2015 році Дядйов ішов у Херсонську облраду, а Українець – у Херсонську міськраду від партії «Відродження», першим номером якої був Михайло Опанащенко.

Допущеними конкурентами на активних торгах були харківське ТОВ «Компанія Рембудгарант» Наталії та Сергія Біляєвих і ТОВ «Черкасиміськбуд» Надії Шаповал, Євгенії Андріяшиної, а також Анатолію, Максиму та Денису Бурським, причому всі учасники аукціону знизили ціну на 12-16%. Анатолій Бурський очолював департамент капітального будівництва Черкаської ОДА в роки губернаторства Сергія Тулуба.

Три інші фірми не допустили до аукціону без публікації протоколу з причинами. Це були ТОВ «Домобудівний комбінат-7», ТОВ «Міське будівництво» і ТОВ «Академбудсервіс».