Апеляція підтвердила повернення шкільної ділянки, на якій рідна фірма «укропівця» хотіла звести багатоповерхівку
26.10.2019   //  

22 жовтня Центральний апеляційний господарський суд підтвердив рішення першої інстанції і залишив школі №10 у м. Дніпро ділянку, на якій  ТОВ «Промпоставка-А» збиралася збудувати багатоповерхівку. Про це пише Ірина Логуш у «Інформаторі».

У 2016 році Дніпропетровська міська рада передала ТОВ «Промпоставка-А» в оренду 0,35 га землі по вул. Героїв Крут 18Д (колишня вул. Фурманова). Ця ділянка є частиною земельної ділянки площею 1,17 га, яка належить до земель територіальної громади міста та перебуває у користуванні Комунального закладу освіти «Середня загальноосвітня школа № 10 ім. І.І. Манжури» Дніпровської міської ради і знаходиться у межах шкільного подвір`я.

У 2017 р. депутати затвердили технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж ділянки на вул. Героїв Крут 18 Д, змінивши цільове призначення з «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд» на «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури».

17 липня цього року Господарський суд Дніпропетровської області скасував договір оренди і зобов’язав фірму «Промпоставка-А» повернути міськраді ділянку площею 0,35 га.

Суд з’ясував, що при передачі землі приватній фірмі були порушені вимоги земельного та містобудівного законодавства, а також законодавства у сфері освіти.

Зокрема, міськрада передала ділянку для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури всупереч плану зонування міста Дніпра, адже вона належить до земель освіти. А зміна цільового призначення ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, забороняється. Крім того, у порушення Земельного кодексу межі 0,35 га не були погоджені з суміжними землекористувачами – школою №10.

Суд також звернув увагу, що забороняється використовувати внутрішні двори навчальних закладів для господарських потреб. Крім того, передачу землі фірмі «Промпоставка-А» суд визнав порушенням майнових прав школи, та зробив висновок, що вилучення призвело до зменшення ділянки до розмірів, які значно менше за соціально гарантовані, а отже порушені передбачені законодавством гарантії у сфері освіти.

Наразі ТОВ «Промпоставка-А» записана на Романа Тимошенка. Водночас, у 2007-2011 рр. співвласником фірми був Геннадій Глядчишин, а керував компанією у 2007-2013 рр. його брат Михайло Глядчишин.

Геннадій Глядчишин є депутатом міськради Дніпра від фракції «Укроп». Він довгий час керував Департаментом гуманітарної політики Дніпра. У 2017 р. зі скандалом його звільнив мер Дніпра Борис Філатов. Причому, саме Департамент гуманітарної політики (раніше – відділ освіти) повинен був не допускати землевідведення шкільної території або оскаржувати його в судах. Але Департамент цього не зробив.