Пов’язана зі Stolitsa Group фірма повторно зобов’язала НСТУ погодити забудову біля метро «Кловська»
25.10.2019   //  

Суд зобов’язав ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» затвердити проект «Будівництво житлового комплексу з підземним автопаркінгом, офісними приміщеннями та закладами по обслуговуванню населення по вул. Леоніда Первомайського, 5-Б у Печерському районі м. Києва». Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 16 жовтня.

Таким чином ТОВ «Гарант Груп Інвест» повторно через суд зобов’язало НСТУ виконати зобов’язання за договором 2002 року про дольову участь у будівництві житлового комплексу.

У січні суд першої інстанції вже зобов’язував НСТУ погодити проектну документацію по будівництву ЖК, однак Верховний Суд у серпні це рішення скасував і відправив справу на новий розгляд.

НСТУ стверджує, що вказаний договір за своєю правовою природою є договором про спільну діяльність, а отже, з огляду на відсутність погодження його укладання з боку Кабміну, він є недійсним.

Суд дійшов висновку, що укладений між сторонами договір є змішаним (підряду та інвестування), а не про спільну діяльність. Він є дійсним, у передбаченому законодавством порядку недійсним його визнано не було.

Також суд дійшов висновку, що за цим договором у НСТУ виникло зобов’язання погодити проектну документацію, щодо якої фірма у 2016 році отримала позитивний експертний висновок компанії  «Укрбудекспертиза».

Нагадаємо, у грудні 2002 року Національна телерадіокомпанія уклала з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Кийпромтехнологія» договір про дольову участь у будівництві житлового комплексу з підземним автопаркінгом, офісними приміщеннями та закладами з обслуговування населення на ділянці площею 0,73 га по вул. Л. Первомайського, 5-б.

28.02.2014 замість «Кийпромтехнології» стороною договору з НСТУ стало ТОВ «Гарант Груп Інвест».

18.10.2018 «Гарант Груп Інвест» надіслав НСТУ лист з проханням затвердити проект з усіма техніко-економічними показниками. Однак, НСТУ затверджувати цей проект відмовився, посилаючись на те, що договір містить всі ознаки договору про спільну діяльність, а тому, згідно з положеннями Порядку укладення державними підприємствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність (від 11.04.2012 № 296), Національна телекомпанія України повинна була погодити укладення договору з Кабміном.

Засновником ТОВ «Гарант Груп Інвест» є кіпрські компанії «Намбел Холдінгс Лімітед» та «Спарентон Лімітед» (Sparenton Limited), кінцевими власниками якої значаться Едуард Тананаєв, Богдана Тимощук і Юлія Харченко. Керівником «Гарант Груп Інвест» є Тетяна Кондрашова.

Sparenton Limited є також засновником ТОВ «Ділайвест», яке будує багатоповерхову житлову будівлю на території скверу ім. Чкалова у Києві впритул до пам’ятки архітектури місцевого значення.

Разом з тим «Sparenton Limited» є співзасновником (50%) ТОВ «Ріелт-Буд» і ТОВ «С І А», які отримували дозволи на будівництво житлового комплексу «Галактика» по вул. Сверстюка (Марини Раскової), 4 у Києві. Цей ЖК є офіційним проектом Stolitsa Group.

Співзасновницею будівельної компанії «Stolitsa Group» є Влада Молчанова, яка цього річ була довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко по Святошинському району Києва.

Крім того, «Sparenton Limited» і Молчанова донедавна значилися у власниках ТОВ «Конкорд-ДС Плюс» і ТОВ «Датоліт».

Засновниками ТОВ «НВП «Кийпромтехнологія» у 2001-2003 рр був Олександр Кудрявцев, Юрій Рибка, ТОВ «НПП «Довсід» і белізька компанія «Craighall Property S.A.». Надалі засновники неодноразово змінювалися. У 2007 році спів засновницею фірми стала Алла Блоха, помічниця екс-нардепа Володимира Макеєнка. У 2009-2010 рр співзасновником фірми разом з кіпрською компанією «Елакол Девелопментс Лімітед» був сам Макеєнко, якого надалі замінила кіпрська компанія «Намбел Холдiнгс Лiмiтед». З 2016 року до серпня цього року засновником «Кийпромтехнології» була компанія «Кітано» з Маршаллових островів, кінцевим бенефіціаром якої значиться Норін Цезарь з Домініки. З серпня засновником фірми є панамська компанія «Оверсіс Фінанс Інтернешнл Корп.», засновником якої є той же Норін Цезарь.

Керівником ТОВ «НВП «Кийпромтехнологія» є Вадим Левицький.