«Непотрібні» тервідділення сформували для АМКУ 84% правозастосовної практики по конкурентних справах
25.10.2019   //  

У судову практику Вищого господарського суду та Верховного суду України з питань застосування законодавства про захист економічної конкуренції увійшло 536 постанов за участі територіальних відділень та 102 постанови – за участі центрального апарату Антимонопольного комітету.

Про це свідчать дані огляду судової практики Вищого господарського суду та Верховного суду України станом на кінець 2017 року.

Так, до огляду судової практики Вищого господарського суду України та Верховного суду України з питань застосування законодавства про захист економічної конкуренції увійшло 638 постанов. 84% з них – результат правозахисної роботи у судах з боку територіальних відділень.

Також юридичну роботу по решті справ (16%) проводив Комітет. Відзначимо, що частина цих справ стала результатом рішень Тимчасової адміністративної колегії АМКУ, у межах скликання якої розглядались розслідування, проведені тими ж тервідділеннями.

Нагадаємо, у вересні голова АМКУ Юрій Терентьєв на своїй сторінці у FB розповів про можливість збільшення на 30 осіб штату Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель.

«Ще в червні на КМУ було заслано пропозицію по збільшенню штатної чисельності департаменту на 30 осіб (з поточних 35). […] Пропозиція КМУ підтримана на початку серпня не була. Минулого тижня звернення про збільшення чисельності було направлено вже до нового КМУ знову. Думаю, що маємо добрі шанси добитися належного укомплектування департаменту оскарження публічних закупівель», – повідомив Терентьєв.

Пізніше стало відомо, що згадане розширення планують реалізувати за рахунок зменшення штатів територіальних відділень Комітету.

Джерела «Наших грошей» в територіальних відділеннях розповідають, що першим сектором, який доведеться скорочувати у разі потреби зменшення загальної кількості працівників ОТВ стане юридичний сектор.

Крім того, у регіонах побоюються загального ослаблення тервідділень, адже вже зараз ті працюють із мінімальною кількістю працівників.

«У нас кожен думає про зміну роботи. Низькі заробітні плати (5-7 тис. грн за вирахуванням податків), постійна демонізація державної служби, ніякої впевненості у тому, що ти не попадеш під скорочення», – розповідає одне з джерел «Наших грошей» у регіонах.

Нагадаємо, днями «НГ» опублікували  інформацію про заробітні плати 313 співробітників центрального апарату АМКУ.

Середньомісячний дохід вищий від 30 тис грн мали лише 47 працівників АМКУ. 94 співробітника АМКУ мали зарплати від 20 до 30 тис грн. 101 співробітник отримував від 10 до 20 тис грн.

Нагадаємо, влітку 2017 року Юрій Терентьєв заявив про можливість ліквідації 17 з 24 обласних відділень. Основною причиною реформування стали нібито нові механізми регулювання ринків, які перебувають у стані природної монополії, що дозволило зняти навантаження з АМКУ. Сам Терентьєв відкидає закиди про те, що ці зміни призведуть до концентрації влади у руках голови Антимонопольного комітету, а крім того – послаблять регуляторний вплив з боку антимонопольного відомства на місцях.