Суд повірив «Місту для людей», що АМКУ не має повноважень змушувати міськраду проводити чесні конкурси
24.10.2019   //  

Південно-західний апеляційний господарський суд визнав недійсним рішення Миколаївського ОТВ АМКУ від лютого цього року, яким регулятор зобов’язав Миколаївську міську раду відмовитись від підігрування ТОВ «Місто для людей Миколаїв» і розробити та затвердити нову конкурентну Конкурсну документацію для визначення управителів багатоквартирних будинків.

Про це свідчить постанова суду від 17 жовтня.

Суд вирішив, що рішення антимонопольників не відповідає нормам матеріального права, а отже має бути визнане недійсним.

«Відділення АМКУ зобов’язало Департамент ЖКГ затвердити нову  конкурсну документацію для проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків Миколаєва та провести конкурс з призначення їх управителя. Разом з тим, законодавством не передбачено повноважень АМКУ зобов’язувати органи місцевого самоврядування затверджувати нову конкурсну документацію, розробки алгоритму (методики) оцінювання пропозицій учасників конкурсу за певними критеріями та проведення нового конкурсу з призначення управителя будинків».

Нагадаємо, на початку поточного року, 6 лютого, Миколаївське ОТВ АМКУ прийняло рішення у справі щодо порушення конкурентного законодавства Миколаївською міською радою.

Антимонопольники встановили, що у червні 2016 року міськрада затвердила конкурсну документацію для проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків Миколаєва, положення якої не забезпечували конкурентного оцінювання конкурсних пропозицій.

Так, Конкурсну документацію розробили без алгоритму оцінювання пропозицій учасників, натомість передбачили оцінювання з урахуванням відомостей щодо суб’єктів господарювання, пов’язаних відносинами контролю господарської діяльності з ТОВ «Місто для людей Миколаїв».

«Даний порядок знижує кількість бажаючих прийняти участь у конкурсі, оскільки окремі категорії підприємців за відсутності у них відносин контролю, вже заздалегідь будуть у програшній позиції, хоча вони здатні надавати послугу з управління належної якості за конкурентними цінами», – пояснювали спеціалісти Відділення.

Миколаївське крило комітету зобов’язувало Департамент ЖКГ Миколаївської міськради протягом двох місяців вжити заходів щодо скасування прийнятої Конкурсної документації та затвердження нової з подальшим проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирних будинків Миколаєва.

Чиновники натомість вирішили оскаржити рішення Відділення у судовому порядку. При чому, позов формували разом із ТОВ «Місто для людей Миколаїв».

ТОВ «Місто для людей Миколаїв» зі статутним фондом у 500 тис. грн зареєстроване на київські ТОВ «Місто для людей» (99%) та ТОВ «Єврокомунсервіс» (1%).

Сьогодні «Єврокомунсервіс» зареєстрований на прописану у Литві компанію «Мдл Хаус Сервіс» (Mdl House Service, Uab), хоча раніше власниками були ТОВ «Місто для людей» та Руслан Ничік, чия дружина раніше працювала на керівній посаді в апараті КМДА.

ТОВ «Місто для людей» зареєстроване на ту ж литовську «Мдл Хаус Сервіс». Ще у 2017 році через ЗАТ «Сівініті Україна» (Литва) кінцевим бенефіціарним власником «Міста для людей» був екс-замголови Київської МДА Леоніда Черновецького Руслан Крамаренко.

«Сівініті Україна» було засноване балтійською групою компаній Civinity, яка була присутня на українському ринку протягом 2016-2018 років. Минулого року компанія вирішила продати свою долю в українській управляючій компаній.

З 2007 по середину 2010 року Крамаренко був заступником міністрів з питань ЖКГ, спершу Олександра Попова, який нині очолює КМДА, а потому – Олексія Кучеренка.

Першими співзасновниками «Міста для людей» були згадуваний Крамаренко (60%), екс-радник глави КМДА (на той час Олександра Попова) Олександр Курбаков (10%, його називають співвласником групи разом з Крамаренком), Андрій Пазиніч (10%), Віктор Шкурат (10%) та Сергій Шкурат (10%). Віктор Шкурат з 2007 року працює у сфері житлово-комунальних послуг. З останніх займаних ним посад відомо про роботу у МКП «Міськсвітло» у Кременчуці (перелік діючих «Місто для людей» в регіонах – тут)