Оборонний завод заплатив юрфірмам Марченка і пов’язаній із заступником Богдана уп’ятеро більше від суми, яку вони мали стягнути (додано)
24.10.2019   //  

(додано повідомлення «Першої української юридичної компанії» та коментар «Наших грошей»)

ДП «Завод 410 ЦА» держконцерну «Укроборонпром» заплатив двом юридичним компаніям майже у п’ять разів більше, ніж була загальна сума позовних вимог, для захисту яких були найняті ці юристи. Про це свідчать дані аудиту, який наводиться в ухвалі слідчого судді Печерського райсуду Києва від 16 вересня.

При проведенні ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Завод 410 ЦА» за період з 01.03.2016 по 01.04.2019 виявлено порушення норм законодавства при здійсненні фінансово-господарської діяльності на загальну суму 1,72 млн грн, у тому числі, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 1,71 млн грн.

«Зокрема, за результатом прийняття неефективних управлінських рішень, ДП «Завод 410 ЦА» в період, що підлягав ревізії, сплачено адвокатському обєднанню «Юридична фірма «Ілляшев та Партнери» та ТОВ «Перша українська юридична компанія» за надані юридичні послуги 760 тис. грн, що в 4,75 разів перевищує суму позову, тобто різниця між сумою позову та фактично сплаченими коштами за надання юридичних послуг складає 600 тис. грн», – сказано в ухвалі.

Такі дані наведено у рамках кримінального провадження № 42017081020000040 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 і 5 ст. 191, ч. 2 і 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України, яке розслідує Державне бюро розслідувань.

Зауважимо, що у системі Prozorro відсутні дані про закупівлі ДП «Завод 410 ЦА».

Засновниками адвокатського об’єднанню «ЮФ «Ілляшев та Партнери» є Михайло Ілляшев та Роман Марченко, депутат Київради, з яким пов’язаний скандал, через який у підсумку була розпущена фракція «Самопомочі» у Київраді.

Як встановило слідство, АО «ЮФ «Ілляшев та Партнери» має значний досвід юридичного обслуговування ДП «Завод 410 ЦА», зокрема щодо представництва вказаного підприємства з питань трудового права.

Засновниками ТОВ «Перша українська юридична компанія» є Андрій Пенчарський з Києва та Андріан Пельо з м. Белз Львівської області, який є експертом з оцінки майна.

Керівником «Першої української юридичної компанії» з травня цього року є Ольга Смирнова, матір заступника керівника Офісу президента України Андрія Смирнова.

Керуючим партнером компанії є Зоряна Пелех, яка є столичним приватним нотаріусом. Пелех разом зі Смирновою є нинішніми засновницями ТОВ «Дешарт Партнерз», засновником і керівником якого раніше був Андрій Смирнов.

Після публікації цього матеріалу до «Наших грошей» надійшов лист від ТОВ «Перша українська юридична компанія» з повідомленням наступного змісту (орфографію та пунктуацію збережено):

1.Жодного відношення наша компанія немає до заступника Адміністрації Президента Смирнова А.О.

2.Наше Товариство працює з ДП «Завод 410 ЦА» з 20.06.2018 року, а справа (яка згадується в статті викладеної інформаційним ресурсом «Наші гроші» з 2016 року).

3.Смирнова Ольга Володимирівна працювала керівником нашої компанії з 23 травня 2019 року (у зв’язку із недопущенням маніпуляцій зі сторони засобів масової інформації та уникнути конфлікт інтересів написала заяву на звільнення).

4.Кримінальна справа 757/49188/19-к жодного відношення до нашої компанії не має, що підтверджує ухвала http://reyestr.court.gov.ua/Review/84536612

5.Інформація розміщена на сайті нашоі компанії (з якої взяли інформацію для написання), як така що втратила актуальність на сьогодні.

Від «Наших грошей»:

1.Смирнова Ольга Володимирівна є матір’ю Андрія Смирнова, і вона з 23 травня 2019 року і на момент виходу публікації була керівником ТОВ «Перша українська юридична компанія».

2.У своєму матеріалі «Наші гроші» наводять дані ревізії Північного офісу Держаудитслужби, згідно з якими ревізія окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Завод 410 ЦА» проводилася за період з 01.03.2016 по 01.04.2019. Відтак, твердження ТОВ «Перша українська юридична компанія» про те, що компанія працює з ДП «Завод 410 ЦА» з 20.06.2018, лише підтверджує той факт, що на період проведення ревізії Держаудитслужбою «Перша українська юридична компанія» вже співпрацювала з ДП «Завод 410 ЦА».

3.У ЄДРЮО підтверджується, що керівник ТОВ «Перша українська юридична компанія» змінився після публікації «Наших грошей»: замість Смирнової Ольги Володимирівни ним став Пенчарський Андрій Ярославович.

4.Номер 757/49188/19-к є єдиним унікальним номером справи, під яким клопотання начальника відділу військової прокуратури Центрального регіону України було зареєстровано і розглянуто в Печерському районному суді м. Києва. Номером же кримінального провадження, у рамках якого в клопотанні було наведено дані ревізії Північного офісу Держаудитслужби стосовно оплати юридичних послуг з боку ОА «ЮФ «Ілляшев та Партнери» та ТОВ «Перша українська юридична компанія», є № 42017081020000040. Це кримінальне провадження стосується різних епізодів діяльності службових осіб ДП «Завод 410 ЦА».

5.Із сайту ТОВ «Перша українська юридична компанія» нами була взята інформація про те, що керуючим партнером компанії є Зоряна Пелех, яка є столичним приватним нотаріусом, а також те, що співзасновник компанії Андріан Пельо є експертом з оцінки майна. Яка саме інформація втратила свою актуальність – у компанії наразі не повідомили.