Фірма знизила гонорар до 1 копійки, аби забрати собі авторські права на відеонагляд в Хюндаях
24.10.2019   //  

Філія «Українська залізнична швидкісна компанія» ПАТ «Українська залізниця» 18 вересня за результатами тендеру замовила ТОВ «ІТ-Інтегратор» проект модернізації відеонагляду в поїздах Hyundai за 0,01 грн (одну копійку). Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ціна угоди в 78 мільйонів разів нижча від очікуваної вартості закупівлі у 780 тис грн.

На тендер прийшло чотири фірми, які одразу запропонували ціни до третини нижчі від планової суми. Це були «ІТ-Інтегратор», ТОВ «Джі Ес Ес Україна», ТОВ «Смарт Техно» і ПрАТ «Литер». Потім під час аукціону найдешевший «ІТ-Інтегратор» упав у ціні до 1 коп., а наступна «Джі Ес Ес Україна» – вдвічі, тоді як решта взагалі не знижувала ціни.

Замовник уклав угоду з «ІТ-Інтегратором» на 1 коп., тому це не було помилкою фірми.

Цьогоріч вона розробить проект робочої документації на виконання робіт із модернізації-реконструкції систем відеонагляду на десяти електропоїздах HRSC2 виробництва компанії «Hyundai Rotem» (Південна Корея), а також отримає позитивний висновок експертизи.

Зокрема передбачать заміну салонних камер Vision HI-Tech VM32EH-B36 на сучасніші з більшою роздільною здатністю, влаштування системи контролю доступу тощо.

За умовами договору, фірма передає замовнику всі майнові авторські права на проектну документацію, включно з правом дозволяти або забороняти третім особам брати участь у реалізації проекту. Ці права переходять замовник в момент підписання документу про приймання модернізованої системи відеонагляду в експлуатацію після всіх робіт.

Тобто фірма-проектант залишила за собою право дозволяти або забороняти переможцю майбутнього тендеру щодо модернізації системи відеонагляду виконувати ці роботи.

Нинішню закупівлю провели з другої спроби. Взимку перший аукціон теж виграв «ІТ-Інтегратор» із ціною 760 тис грн., але його відхилили за відсутність розрахунку на роботи в 2018 році та сертифікати працівників без права на обслуговування обладнання і софту.

Тоді замовник обрав переможцем наступне «Смарт-Техно» із ціною 769 тис грн, а потім відмінив тендер через неможливість усунення порушень законодавства. Це відбулось після того, як «ІТ-Інтегратор» оскаржив у АМКУ обрання переможцем «Смарт-Техно» через недоліки в його паперах, тому адмінколегії довелось припинити розгляд скарги.

Столичний «ІТ-Інтегратор» належить киянці Надії Омельченко, екс-менеджерці фірм Олександра Кардакова, директором є Олексій Кобець, а підписантом – Олег Спину.

Усього з 2011 року переможець отримав державних підрядів на 1,97 млрд грн.