Комунальники не отримали котельні, за які заплатили 40 мільйонів з подвійною переплатою
22.10.2019   //  

Керівництво КП «Управління міського господарства» Покровської міськради перерахувало ТОВ «Альтернатива-В» 40 млн грн. в рамках угод про реконструкцію теплопунктів. При цьому фірма не побудувала необхідні модульні котельні, чим фактично зірвала опалювальний сезон в двох мікрорайонах Покровська.

Про це йдеться в матеріалі «Громадський патруль Донеччини».

Влітку 2018 року КП «Управління міського господарства» Покровської міськради уклало дві угоди на реконструкції теплопунктів з установкою модульних котелень на вулицях Заводській та Таманова. Угоди були укладені з переможцем ден тендерів ТОВ «Альтернатива-В», загальна сума контрактів склала 56,5 млн грн.  Таким чином кожна котельня була оцінена в 28,25 млн грн.

Проект було заплановано профінансувати за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку – 39,5 млн грн., та міського бюджету – 16,95 млн грн.

Конкурентом на обох тендерах було ТОВ «ТД Коростенський завод теплотехнічного обладнання, яке запропонувало 9,99 млн грн. за реконструкцію одного об’єкта, але його пропозицію замовник відхилив.

Фірма подала скаргу до АМКУ, але потім її відізвала.

Журналісти зафіксували, що замість передбаченої тендерною документацією зведення модульних котелень, підрядник виконав зовнішній косметичний старих теплопунктів, які мав демонтувати.

Угода передбачена, що котельні повинні бути збудовані до кінця цього року, але в 2019-му жодних робіт навколо них не було зафіксовано: не має димових труб, смотрових колодязів, дорожнього покриття, відсутній комплекс автоматизованого зберігання та подачі палива.

Табличку про зведення модульної котельні причепили взагалі на водопровідну насосну станцію.

Голова тендерного комітету КП «УМГ» Алік Тумасов відмовився від коментарів журналісту. При цьому, фірмі раніше перерахували 40 млн грн. в рамках угод.

Від «Наших грошей»

Ухвалою Печерського райсуду Києва від 30 вересня задоволено клопотання Генеральної прокуратури та накладено арешт на обладнання двох модльних котелень в Покровську. Правоохоронці також встановили, що на виконання угоду з УМГ Покровської міськради «Альтернатива-В» купила по котельні у ТОВ «Крафт Інвест Груп» (22,25 млн грн.) та ТОВ «Скрол Буд» (22,98 млн грн.), а представником обох фірм виступила одна людина. При цьому, безпосереднім виробником обох котелень було ТОВ «Еко модуль – Україна», яке продало їх яке продало їх фірмам по майже вдвічі нижчій ціні – 10,69 шт.

Допитаний директор «Еко модуль – Україна» розповів, що за угодами про продаж котелень, вони перейдуть у власність покупців після повного розрахунку за них. Але поки що за них повністю не заплатили, тому вони залишаються не власністю покровських комунальників, а фірми-виробника.

Таким чином, вважає слідство, «Альтернатива-В» поставила в Покровськ обладнання, що належить третім особам, а отримані кошти було привласнено. При цьому, посадовці комунального «УМГ» були у змові з фірмою ще на моменті безпідставного завищення ціни товару. Через фірми-транзетери отримані від комунальників кошти переведені в готівку, сума заволодіння бюджетними коштами склала 36,84 млн грн.

Власницею ТОВ «Альтернатива-В» є Ольга Мукомол. За останні три роки, за даними «Прозорро», фірма отримала замовлень на 128,96 млн грн.

За даними порталу «Є-Дата», від Покровських комунальників в кінці минулого року «Альтернатива-В» отримала чотири платежі на загальну суму 39,54 млн грн. Цього року фірма не отримувала коштів по угодах про реконструкцію тепло пунктів в Покровську.