Суд не дав «комодівцям» «втопити» «Укрзалізницю» у позовах із забезпеченням, схваливши поставки оливи за спірним контрактом
20.10.2019   //  

Північний апеляційний господарський суд скасував ухвалу Господарського суду Києва про забезпечення позову у справі ТОВ «Торум» проти філії «Центр забезпечення виробництва» «Укрзалізниці» щодо визнання недійсним договору із ТОВ «Міроіл» на придбання оливи за 191,23 млн грн.

Про це свідчить постанова суду від 11 жовтня.

15 серпня цього року Окружний адміністративний суд Києва за позовом ТОВ «Торум»  з так званої групи «комодів» скасував чотири рішення Адміністративної колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг на двох закупівлях філією «Укрзалізниці» оливи та мастил загальною очікуваною вартістю 388,32 млн грн (нині триває оскарження в апеляції).

Незважаючи на судове рішення, яке при набранні законної сили змінило б переможців закупівель, філія «ЦЗВ» «Укрзалізниці» 9 вересня уклала договір із ТОВ «Міроіл» щодо поставки 4887 тон оливи за 191,23 млн грн (відзначимо, що того ж дня був підписаний другий договір із ТОВ «Корнет Холдинг» по другому спірному тендеру. Вартість контракту – склала 191,13 млн грн).

Викинутий із обох тендерів «Торум» після успішного оскарження рішень антимонопольників, вирішив оскаржити у судовому порядку також один із підписаних договорів – між «ЦЗВ» та «Міроілом». Паралельно з позовом подав заяву про його забезпечення через заборону сторонам вчиняти будь-які дії по виконання спірного контракту.

11 вересня Господарський суд Києва, у якому слухається справа, задовольнив клопотання «Торуму» – і заборонив сторонам вчиняти будь-які дії, спрямовані на виконання пунктів оскаржуваного договору.

Проте, апеляція вирішила інакше:

«Запропонований заявником спосіб забезпечення позову, в даному випадку, має ознаки вирішення справи по суті та може завдати значних та незворотних наслідків для забезпечення стабільної роботи залізничного транспорту та галузі в цілому».

Так, суд відзначив, що побачив достатніх підстав, які б вказували на необхідність забезпечення позову.

Нагадаємо, оскаржувані згадані вище тендери входять у пакет із загалом восьми тендерів від березня цього року вартістю 534 млн грн. Видання «Залізниця без корупції» повідомляло, що вони «заточені» під фірми з орбіти народних депутатів Олександра Грановського та Олександра Пономарьова.

Три тендери з восьми завершились перемогою ТОВ «Міроіл» (14,67 млн грн24,01 млн грн24,24 млн грн), один відійшов ТОВ «Торум» (14,55 млн грн). У кожному з тендерів замовник допускав до аукціону лише згаданих учасників. Ще кілька аукціонів за рішенням АМКУ у відповідь на скарги учасників ринку були відмінені (34,15 млн грн , 33,81 млн грн).