Залізниця таємно будує пункти пропуску в Крим замість «Укрінтеравтосервісу» з його завищеними цінами
18.10.2019   //  

ДП «Укрінтеравтосервіс» Мінінфраструктури 9 жовтня відмінило тендери на будівництво контрольних пунктів для автомобільного сполучення з тимчасово окупованим Кримом за 181,34 млн грн., оскільки уряд на прохання самого Мінінфраструктури передав функції замовника до АТ «Укрзалізниця». Про це повідомляється у системі «Прозорро».

«Укрінтеравтосервіс» 13 і 16 вересня за результатами тендерів повідомив про намір укласти угоди з ТОВ «Одесміськбуд» по КПВВ «Чонгар» на 95,77 млн грн. та з ПрАТ «Київська будівельна компанія «Київбудком» по КПВВ «Каланчак» на 85,57 млн грн.

Однак 26 вересня Кабмін за пропозицією Мінінфраструктури передав функції замовника щодо цього будівництва до «Укрзалізниці». Тому «Укрінтеравтосервіс» втратив статус замовника і відмінив обидва тендери через відсутність подальшої потреби в закупівлях.

У жовтні, вже після зміни замовника, міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що «Укрзалізниця» розпочала будувати пункти і завершить у листопаді, тобто раніше від запланованого терміну. За його словами, наразі добудовується режимна та сервісна зони. Також міністр повідомив, що «після перегляду бюджету, а саме цінових позицій, за якими були виявлені ознаки фіктивності, економія коштів по об’єкту складе на рівні 30-35%».

У «Прозорро» немає даних про тендери залізниці щодо цього будівництва, отже, вона або проводить його власними силами, або вибрала підрядника поза «Прозорро». Крім того, загальна вартість будівництва та ціни будівельних матеріалів теж невідомі.

На відмінених тендерах «Укрінтеравтосервісу» інші фірми пропонували на 5-12% нижчі ціни, але їх відхилили. ТОВ «РСК Парус» на тендері щодо «Чонгару» і ТОВ «Валдерейн» на тендері щодо «Каланчаку» не подали більшість необхідних документів, у тому числі про аналогічний досвід, працівників, обладнання, субпідрядників, матеріали тощо.

При цьому на обох тендерах ДАСУ виявила, що замовник мав відхилити «Одесміськбуд» і «КБК «Київбудком» за відсутність додатків до аналогічних договорів та інші недоліки.

«Одесміськбуд» зі статутним капіталом 10 тис грн. зареєстрували в 2016 році як «Укрбуд Інвест Лтд» на директора Іллю Махна, а потім переписали під новою назвою на адвоката Олега Бєлосевича та директора Юрія Воронова. Останній у 2017 році був кандидатом у депутати Авангардівської селищної ради від партії «За життя» Вадима Рабіновича. При цьому в декларації Юрія Воронова за 2016 рік вказано, що він очолював відділ продаж ТОВ «Кріопром-Газ-Ізмаїл» Андрія Воронова, Ігоря Кириченка і Павла Глазунова.

Із 2017 року «Одесміськбуд» отримав підрядів на 70,25 млн грн. Зокрема в Одеської ОДА щодо спортмайданчиків, стосовно яких поліція у серпні відкрила кримінальну справу.

Акціонерами «КБК «Київбудком» є Віктор Штангей та директор Олександр Білопуп. Ця компанія заснувала міжнародний будівельний консорціум «Укрбуддор» разом із ТОВ «Укрбуддор» Вугара Юсіфа Огли Мамедова, ПрАТ «Миргородський агрошляхбуд» Миколи Патенка і турецькою «Хасан Екші Улусларараси Іншаат Анонім Шіркеті».

Загалом із 2010 року «КБК «Київбудком» отримала підрядів на 20,20 млн грн.

Анна Сорока, «Наші гроші»