«Укравтодор» розірвав угоди з «труханівцями» на мільярд через… відсутність грошей на утримання доріг
18.10.2019   //  

Служба автомобільних доріг у Черкаській області 15 жовтня розірвала дві угоди з ТОВ «Ростдорстрой» про експлуатаційне утримання автодоріг державного значення і штучних споруд загальною вартістю 984,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Черкаська САД 15 жовтня за результатами тендерів уклала дві угоди з «Ростдорстроєм» про утримання 726 км доріг області у 2020-2022 роках, тобто протягом трьох років.

Однак того ж дня договори були розірвані без здійснення послуг і надання авансу через «відсутність видатків в обсязі, що необхідний для фактичного виконання договору».

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не публікувались, що не дозволяло порівняти ціни матеріалів та обладнання із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Сума угод була на 2% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 1,00 млрд грн.

На одному тендері переможець змагався тільки з ПП «Канів-Граніт», причому ніхто не знижував ціну на торгах, а на іншому тендері – ще й з ДочП «Черкаський облавтодор».

«Ростдорстрой» разом із ПП «Київшляхбуд» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його кінцевими бенефіціарами через фірми «Оттема» (Угорщина), «Мурфілд Індастріз Ел.Пі», «Логоформ Корп» і «Хіллмонт Інк» (Кіпр) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова. Директором є Олексій Андрюшин.

Із 2016 року НАБУ веде кримінальне провадження щодо можливої розтрати 800 млн грн. на тендерах Трухановим, посадовцями міськради, «Ростдорстрою» і низки інших фірм.

Тендери конкретно Черкаської САД саме на утримання доріг «Ростдорстрой» розпочав вигравати лише у квітні 2019 року, уклавши з нею відтоді таких угод на 61,34 млн грн.

Місцевий «Канів-Граніт» належить Арегназан Авеян та Абову Авеяну. Останній володів нині ліквідованим СТОВ «Тростянецьке» із Самвелом Авеяном і Сарібеком Варданяном.

У 2017 році суперник фігурував у кримінальному провадженні поліції щодо можливого заволодіння бюджетними коштами на капремонті доріг у Каневі протягом 2016-2017 років. Але відтоді нових ухвал по цій справі в судовому реєстрі не з’являлось.

Загалом із 2016 року «Канів-Граніт» отримав ремонтних підрядів на 133,15 млн грн.