Після публікації «Наших грошей» АМКУ довів змову підприємців, які розіграли закупівлю соку для школярів Краматорська
18.10.2019   //  

Донецьке територіальне відділення за зверненням громадської організації «ТОМ 14» завершило розслідування щодо змови підприємців Ганни Алад’євої та Ольги Фокіної, виписавши їм загалом 39,9 тис. грн штрафу. Про це свідчить рішення Відділення від 2 жовтня.

Йдеться про змову на закупівлі 22 120 літрів соку для навчальних закладів Краматорська, перемогу у якій в лютому 2018-го отримала місцевий ФОП Алад’єва Ганна Володимирівна. Конкуренцію їй склала ще одна краматорчанка – Ольга Фокіна.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», тендерні документи підприємців були схожими візуально, змістовно та структурно, та мали спільний формат подачі. Наприклад, укладений в один день з ТОВ «Прайд» договір оренди приміщення поданий одним rar-архівом з подальшим посторінковим поділом у пдф-файлах. Крім того, пакети документів були завантажені до системи «Прозорро» в дообідній час одного дня, 17 січня, з 19-тихвилинною часовою різницею. Щодо цінових пропозицій учасниць, то вони різнились всього на 212 гривень, однак, Фокіна не зіграла не пониження ставки на жодному з етапів аукціону.

Донецьке ОТВ АМКУ розпочало справу у вересні 2018 року у відповідь на звернення ГО «ТОМ 14».

З-поміж іншого, антимонопольникам встановили, що відповідачки використовували одну на двох IP-адресу, подаючи власні конкурсні документи. Та резюмували, що підтверджені у своїй сукупності факти не можуть бути результатом випадкового збігу обставин, а свідчать про координацію дій між підприємцями.

Так, Ганна Алад’єва отримала 19,9 тис. грн штрафу, а Ольга Фокіна – 20 тис. грн.

Нагадаємо, Ганна Алад’єва є співвласницею ТОВ «Краматорський комбінат дитячого харчування» разом із згадуваним ТОВ «Прайд» та Аллою Кущ. Бенефіціаром фірми є Олександр Водолазський, а керівником – екс-начальник відділу майна та приватизації Краматорської міськради Юрій Водолазський.

Ця компанія відома як переможець тендерів на постачання продуктів і готової їжі щонайменше з 2008 року, коли почав виходити Вісник державних закупівель. З того часу фірма отримала держпідрядів на понад 214 млн грн.

Сама Алад’єва з 2016 року підписала договорів з бюджетниками на 2,44 млн гривень, а на рахунку Ольги Фокіної 13-ть підрядів загальною вартістю 1,45 млн грн.