Фірми дружини глави СБУ Баканова фігурували у справі СБУ у період протистояння з фірмою Тинного
18.10.2019   //  

Дві фірми дружини нинішнього очільника СБУ Івана Баканова Оксани Лазаренко у 2011 році фігурували в кримінальній справі СБУ щодо розтрати держмайна. Йдеться про спробу виведення Богуславської ГЕС у м. Богуслав Київської області та Дибинецької ГЕС у с. Дубинці Богуславського району Київської області у приватну власність. Про це свідчить ухвала Солом’янського райсуду Києва від 8 червня 2011 року.

ГСУ СБ України 21 квітня 2011 року порушило фактову кримінальну справу №168 за ч. 5 ст. 191 ККУ («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”). У справі йшлося про розтрату держслужбовцями регіонального відділення Фонду держмайна України по Київській області та ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» держмайна Богуславської та Дибинецької ГЕС на суму 3,8 млн грн за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Екоінвест» і ТОВ «ПКС «Енерготек».

Дибинецька та Богуславська ГЕС належали державному підприємству «Київтеплоенерго». У 2004 році ДП було реорганізовано у ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго», яке вже не належало державі. 2006 року Міністерство палива та енергетики затвердило перелік нерухомого майна, що увійшло до статутного фонду «А.Е.С. Київобленерго» під час його корпоратизації. Богуславської та Дибинецької ГЕС у цьому переліку не було. Ці дві ГЕС лишилися на балансі ЗАТ як об’єкти державної власності. Законодавство забороняло передавати ГЕС в оренду. Але, не зважаючи на це, у регіональному відділенні Фонду держмайна по Київській області 2007 року організували конкурс на право оренди цих двох електростанцій. У конкурсі перемогла фірма ТОВ «ПКС «Енерготек», яка тоді мала єдиного засновника, керівника і підписанта – дружину нинішнього очільника СБУ Івана Баканова Оксану Лазаренко.  «А.Е.С. Київобленерго» почало судитися за ГЕС, але врешті відмовилося від позову. Водночас Госпсуд Києва зобов’язав «А.Е.С. Київобленерго» передати Богуславську та Дибинецьку ГЕС у користування ТОВ «ПКС «Енерготек».

Як стверджували слідчі, у подальшому службові особи ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго», за домовленістю зі службовими особами Регіонального відділення ФДМУ по Київській області реалізували обладнання Богуславської та Дибинецької ГЕС, що входить до складу їх цілісних майнових комплексів, шляхом укладення 1 липня 2008 року договору купівлі-продажу з ТОВ «Екоінвест». Власником «Екоінвесту» на той час була і досі є шотландська компанія Carat consulting &  trading limited. За даними «Наших грошей», ця структура у квітні 2008 року виписала довіреність як уповноваженому представнику Олександру Бєляєву. Керівником і підписантом ТОВ «Екоінвест» була і досі є Світлана Бєляєва. Ця жінка із дружиною очільника СБУ Баканова реєструвалися за однією адресою в Києві; як і Оксана Лазаренко, народилися в Німеччині, теж має по-батькові Євгеніївна та фігурує в одних і тих же фірмах. 2003 року, за даними Youcontrol, співзасновницею ТОВ «Еконівест» була дружина очільника СБУ Оксана Лазаренко особисто.

У вересні 2008 року ТОВ «Екоінвест» продає обладнання Дибинецької та Богуславської ГЕС, що входить до складу їх цілісних майнових комплексів ТОВ «ПКС «Енерготек» дружини Івана Баканова. Фонд Держмайна у листопаді 2010 року склав акт про порушення законодавства під час договорів оренди Богуславської та Дибинецької ГЕС, незабаром з’явилася кримінальна справа. Слідчі стверджували, що внаслідок незаконної реалізації даних об’єктів державі нанесено збитків у розмірі 3,88 млн. грн., що є особливо великим розміром.

Наприкінці 2011 року Фонд продав Дибинецьку та Богуславську ГЕС ТОВ «Енергія-1» Юлії Льовочкіної (сестра Сергія Льовочкіна, що під час справи СБУ очолював Адміністрацію президента) та бізнесмена Ігоря Тинного (в створеній ним Ассоціації відновлювальної енергетики пять років працював нинішній міністр енергетики Олексій Оржель). Наприкінці 2011 компанія була записана на Ігоря Тинного та Ігоря Ілляшева.

У 2012 році суд розірвав договір оренди з ТОВ «ПКС «Енерготек» та зобов’язав компанію повернути обидві ГЕС. Того ж року СБУ через суд у рамках справи №168 передала  ГЕС на відповідальне зберігання ТОВ «Енергія-1». 2013 року фірма дружини Баканова безрезультатно намагалася через суд заборонити ДП «Енергоринок» перераховувати гроші фірмі Львочкіної-Тинного, мотивуючи, що обидві ГЕС на праві власності належать ТОВ «ПКС «Енерготек». На дату виходу новини Дибинецьку та Богуславську ГЕС контролює ТОВ «Енергія-1».

Згадувана вище компанія «Carat consulting & trading limited» також була і є власником ТОВ «Промислово-комерційна фірма «Екоенерджі», де в 2010-их працював сам очільник СБУ Іван Баканов. Імовірно, про «Екоенерджі» згадує Баканов у своєму інтерв’ю, розповідаючи, як потрапив до «Студії «95 квартал»:

– Коли навколо не виявилося взагалі нікого, Володимир Олександрович безкорисливо простягнув руку допомоги.

– Що це була за ситуація?

– Я працював у іншій компанії. Її, мʼяко кажучи, рейдерили. Компанія займалася альтернативною енергетикою, у нас в експлуатації були малі гідроелектростанції і вони комусь сподобалися. Коли за вас беруться рейдери, будь-які варіанти можливі. Це можуть бути підкинуті наркотики, незаконні арешти, що завгодно. У 2012 році я опинився в «Студії «Квартал-95».

Службу безпеки у 2010-2011 роках очолював Валерій Хорошковський. У 2012-му він залишив Україну і публічно не з’являвся майже 5 років. Екс-очільник СБУ повернувся до Києва після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента і, за даними програми «Схеми», після того неодноразово відвідував Банкову.