АМКУ оштрафував тестя з зятем, які розіграли півмільйона на ремонт тротуарів
18.10.2019   //  

Адміністративна колегія Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала антиконкурентними дії ФОП Едуарда Івашина та ФОП Максима Черняка, що призвело до спотворення результатів тендеру. А тому обоє підприємців були оштрафовані на 44 тис грн. кожен.

Про це пише «Без купюр» з посиланням на рішення колегії від 26 вересня.

Мова йде про закупівлю в червні 2018 році Управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради робіт з поточного ремонту тротуарів у Світловодську. Тоді на тендері переміг та отримав ФОП Черняк Максим Миколайович, який запропонував виконати роботи за 487 тис грн. Конкурентами на торгах були ПП «Ефект» та ФОП Івашина Едуард Васильович.

Експерти Центру медіарозслідувань «Прозоро» з’ясували, що обидва ФОПа завантажували свої документи в систему ProZorro з інтервалом менш ніж. Крім того в «шапці» поданих документів вписали спільний номер телефону: (05236) 2-54-54. А в довідці про джерела поставки матеріалів ФОП Черняк Максим Миколайович вказав, що плитку та бордюри купуватиме у ФОП Івашина Едуарда Васильовича. В обох підприємців також були спільні постачальники гранвідсіву, піску, цементу та інших матеріалів. Як і один на двох субпідрядник – Шеремет Олександр Васильович.

Під час розгляду справи Антимонопольним комітетом було встановлено додаткові обставини, які вказують на узгодженість дій учасників. Як з’ясувалось, підприємці, пов’язані між собою сімейними відносинами через Івашину (Черняк) Анну Едуардівну, яка є дочкою Едуарда Івашина та дружиною Максима Черняка. Крім того, завантажуючи документи до системи ProZorro родичі-«конкуренти» використовували спільну IP-адресу. У підсумку адмінколегія Кіровоградського обласного тервідділення АМКУ  вирішила накласти на підприємців штраф у розмірі майже 44 тис грн. на кожного. Окрім того ФОПи не зможуть брати участь у відкритих торгах найближчі три роки.