Ще один приватник виграв суд про відшкодування 5 тисяч за вимушене тендерне оскарження в АМКУ
17.10.2019   //  

Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ «Хофт» проти Управління освіти Шевченківської РДА у Києві щодо відшкодування 5 тис. гривень за видатки на оскарження в АМКУ рішення освітян у межах одного з тендерів. Про це свідчить рішення суду від 10 жовтня.

Суд дійшов до висновку, що матеріалами справи підтвердився повний склад правопорушення, який є умовою відшкодування позивачеві 5 тис. грн збитків, а отже вимоги про їх стягнення – є обґрунтованими та правомірними.

«У даному випадку наявні збитки, протиправна поведінка заподіювача збитків, встановлена рішенням уповноваженого органу, причинний зв`язок між збитками та протиправною поведінкою заподіювача», – пояснив суд, підтримавши судовий позов приватної компанії.

Нагадаємо, судовий процес став наслідком тендеру Управління освіти Шевченківської районної держадміністрації у Києві, що був оголошений під кінець 2018 року. Йшлось про закупівлю робіт із поточного ремонту місць загального користування однієї із київських шкіл очікуваною вартістю 3,43 млн грн.

Один із учасників торгів, ТОВ «Хофт» (на той момент – ТОВ «Спец-монтаж Київ»), оскаржив в АМКУ рішення замовника про визначення переможцем аукціону ТОВ «Ремконт».

Скаржник звернув увагу на те, що потенційний переможець завантажив файл «Договірна ціна» не повністю, а лише першу сторінку, а отже, його тендерна пропозиція мала бути відхилена як така, що не відповідає вимогам замовника.

З цим погодились державні уповноважені АМКУ і зобов’язали замовника скасувати рішення про визнання переможцем «Ремконту».

Якби замовник дослухався, підряд дістався б наступному у ціновому рейтингу учаснику – скаржнику. Однак, освітяни вирішили скасувати торги з посиланням на те, що «орієнтовний обсяг робіт не включає в себе роботи, які є предметом закупівлі».

Власне, після цього рішення замовника компанія-скаржник і пішла до суду. У позовних вимогах фірма «Хофт» зазначила, що замовник на спірних торгах прийняв неправомірне рішення, в результаті якого їй, як учаснику закупівлі, довелось понести витрати за подання скарги в АМКУ у розмірі 5 тис. грн.

Читайте також інші публікації про судову практику щодо відшкодування учасникам зі сторони замовників коштів за розгляд скарг в АМКУ: