АМКУ планує оштрафувати «прокладку» оточення Яценка на 1% від обороту за неподання інформації
16.10.2019   //  

В Антимонопольному комітеті заплановано розгляд подання про попередні висновки у справі щодо накладення штрафу на ПП «Ві Ай Пі Департмент» за порушення конкурентного законодавства через ненадання відповіді на інформаційну вимогу регулятора. Про це повідомляється на сайті Комітету.

Подання датоване 12 вересня і уже погоджене головою АМКУ Юрієм Терентьєвим. Згідно з ним, ПП «Ві Ай Пі Департмент» загрожує штраф у розмірі до 1% доходу компанії за останній звітний рік через порушення конкурентного законодавства в частині неподання інформації на вимогу Комітету від 14 березня цього року.

Запитувачем інформації була сьогодні уже колишня державна уповноважена Агія Загребельська, під чиїм керівництвом Комітет розслідував змову між операторами електронних майданчиків, що виконують посередницькі функції на доступі до Єдиної бази звітів про оцінку майна (ПП «Ві Ай Пі Департмент», ТОВ «Про Закупівлі», ТОВ «Акцепт Онлайн», ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ»).

Розслідування стартувало у листопаді 2018 року і завершилось у червні цього року, коли АМКУ визнав компанії винними в антиконкурентних узгоджених діях та наклав на них загалом 13,99 млн грн штрафу.

Прикметно, що відповідачі жодним чином не сприяли антимонопольникам у зборі та аналізі даних, щоразу ігноруючи інформаційні вимоги Комітету.

Зокрема, у червні Загребельська повідомляла про накладення на відповідачів сумарно 3,44 млн грн штрафу за ненадання відповідей на інформаційні запити у межах розслідування.

Після звільнення Загребельської з АМКУ у липні цього року, регулятор більше не притягував операторів електронних майданчиків до відповідальності за зверхність у комунікаційних питаннях. Водночас, за інформацією «Наших грошей», окрім прописаної у поданні від 12 вересня, незавершеними залишились ще три так звані «інформаційні» справи, що сформувались на фоні основного розслідування.

Відзначимо, що у межах завершеного розслідування Комітет довів, що у 2018 році компанії узгоджено встановлювали однакові ціни на послуги доступу до Бази, чим обмежили споживачів у можливості вибирати кращі цінові пропозиції між кількома продавцями.

При цьому, часові рамки дослідження були обмежені 2018 роком. А наприкінці 2018 року е-майданчики почали змінювати раніше однакові ціни. У зміні поведінки компаній Агія Загребельська відзначила чергову одну хвилю узгоджених дій:

«До звільнення я планувала розпочати ще одне розслідування, проте воно мало стосуватись антиконкурентних узгоджених дій в іншій частині, а саме – антиконкурентного розподілу ринків між майданчиками. Одні з них встановили нижчу ціну за послугу доступу до Бази для внесення даних про оцінку дорогої нерухомості, та вищу – про так звану «дешеву» (наприклад, до 200 тисяч гривень). Інші – навпаки: вищу ціну за дорогу нерухомість та нижчу – за дешеву. Таким чином, є ознаки того, що уникаючи конкуренції, вони розподілили між собою ринок за вартістю об’єкта»», – розповіла Загребельська.

Як раніше повідомляли «НГ», що усі чотири згадані майданчики Бази оцінок мають один програмний код і пов’язані з оточенням нардепа Антона Яценка, відомого як «хрещений батько» Тендерної Палати.

Наприкінці серпня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва розпочав розгляд справи за позовом від «Ві Ай Пі Департмент», «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», «Про закупівлі» та «Акцепт Онлайн» проти АМКУ щодо визнання протиправними дій всіх органів Комітету, що були вчинені після 1 січня 2019 року щодо позивачів. У тому числі, по направленню вимог про надання інформації. Компанії попросили суд зобов`язати всі органи АМКУ утриматися від вчинення будь-яких дій щодо них, а також належних їм авторизованих електронних майданчиків та інших належних їм об`єктів права інтелектуальної власності.

Також нагадаємо, 13 вересня депутати від «Слуги народу» зареєстрували у Верховій Раді законопроект 2047-1, яким запропонували аби електронні майданчики визначали вартість земельних ділянок у випадках продажу фізичними особами.