Антимонопольники закрили 2,5-річне розслідування про ймовірну змову на тендері «Херсонобленерго»
15.10.2019   //  

Херсонське територіальне відділення АМКУ закрило справу про можливу змову київських компаній на тендері «Херсонобленерго», яку розслідувало з квітня 2017 року. Про це свідчить рішення Відділення від 10 жовтня.

Херсонське ОТВ АМКУ розпочало розгляд справи щодо ймовірних антиконкурентних узгоджених дій між ТОВ «Гранд Тесла» та ТОВ «АДД-Енергія» ще у квітні 2017 року.

Йшлося про аналіз конкурсних документів та поведінки учасників на тендері, оголошеному під кінець 2016 року. Тоді ПАТ «Енергопостачальна компанія “Херсонобленерго”» у межах двох лотів закуповувало маршрутизатори та концентратори загальною очікуваною вартістю 1,5 млн грн.

За другий лот очікуваною вартістю 900 тис. грн позмагались «Гранд Тесла» та «АДД-Енергія», останнє з яких отримало контракт вартістю 819 тис. грн.

З поданих компаніями конкурсних документів було відомо, що «Гранд Тесла» запропонувало товар, яке мало намір придбати у разі перемоги у свого конкурента на спірних торгах – «АДД-Енергія». У подальшому виявлені спеціалістами Відділення сталі господарські відносини між компаніями свідчили про ймовірну змову учасників.

Однак, за майже 2,5 років антимонопольники вирішили закрити справу. Довготривале розслідування вирішили припинити безрезультатно, отримавши на руки такі факти:

  • Документи учасників містили схожості, відзначались спільними особливостями та відрізнялись від форм, наданих замовником (нетипові однакові скорочення, синхронне вписування розділових знаків при їх відсутності у формі Замовника, ідентичні інтервали, оформлення тексту та його подача. З-поміж іншого, у «Гранд Тесла» могли копіювати файл з «Тендерною пропозицією», адже у «АДД-Енергія» ціна була прописана як «вісімсот шістдесят одна тисяча», а у «Гранд Тесла» – «вісімсот шістдесят тисяча». Прописані суми відповідали первинним ціновим заявкам учасників);
  • Під час електронного аукціону «Гранд Тесла» не знижувала цінової заявки, перемога дісталась «АДД-Енергії» після одноразового пониження первинної пропозиції у ході першого раунду торгів;
  • Відділення не змогло отримати IP-адресу одного з відповідачів, але у ДФС повідомили, що у 2016 році при наданні звітності в окремих випадках компанії користувалися однією на двох ІР-адресою.

Разом з тим, антимонопольники взяли до уваги, що учасники не діяли синхронно у часі, використали різні електронні майданчики у системі «Прозорро», запропонували середньоринкові ціни на предмет закупівлі, а також у період 2015-2017 років вони не ділили одних і тих же працівників. Крім того, Відділенню забракло інформації про використання відповідачами спільної IP-адреси.

Зареєстроване у 1999 році ТОВ «АДД-Енергія» зареєстроване на Анну Кицу (75,5%) та її батька Сергія Михайлова (24,5%), а керівником є чоловік Анни Кицу – Вадим Кицу. За даними «Прозорро», у період з 2016 року компанія підписала 16 договорів загальною вартістю 191,89 млн грн. Замовниками виступали Вінницяобленерго, Полтаваобленерго, Житомиробленерго, Київобленерго, Хмельницькобленерго, Херсонобленерго та Одесаобленерго.

Власником ТОВ «Гранд Тесла» є Віктор Редчиць, який раніше працював у філіалі «Кабельні мережі Київенерго» ПАТ «Київенерго». Через систему «Прозорро», компанія підписала 10 договорів вартістю 7,18 млн грн. Найбільші замовлення надійшли від «Київводоканалу» – за 6,91 млн грн.