Міськрада продовжила оренду землі фірмі, яка працювала без ліцензії на викиди
14.10.2019   //  

Запорізька міськрада на сесії 28 серпня прийняла рішення продовжити на 19 років оренду земельної ділянки ТОВ «Біогаз-Україна», яку підозрювали в роботі без ліцензії на викиди, для розміщення біогазового енергетичного комплексу з розширенням цільового призначення ділянки. Про це написала Катерина Рождественська у «Запорізькому центрі розслідувань».

Йдеться про ділянку площею в 1,15 га, що знаходиться по вул. Базовій, 10в, біля полігону твердих побутових відходів №1 в Шевченківському районі. Міськрада продовжили оренду вже вдруге, вперше ділянку (кад. номер 23101000000: 07: 052: 0360) передали в оренду 28 березня 2018 року.

«Біогаз-Україна», ТОВ «Умвельт Запоріжжя» і ЗКАТП «Комунсантрансекологія» раніше підозрювалися в змові з керівництвом контролюючих органів Запорізької області, і в тому, що не маючи дозволу на викиди, забруднювали атмосферне повітря діоксинами.

У 2016 р. ГО «Антикорупційний рух міста Запоріжжя» звернувся із заявою до правоохоронців, і повідомив, що на полігоні ТБО№1 незаконно викидають забруднюючі речовини в атмосферу.

Тоді слідство встановило, що у 2009 р. «Комунсантрансекологія» і «Біогаз-Україна» уклали угоду про спільну розробку, фінансування, встановлення та введення в експлуатацію установки з утилізації біогазу з отриманням теплової та електричної енергії на полігоні ТПВ №1 , яке розташоване по вул.  Базова, 10в. Термін договору становив 15 років. Згідно з угодою, «Біогаз-Україна» зобов’язаний був отримати всі необхідні дозвільні документи.

Полігон ТПВ №1 площею 47 га з цільовим призначенням «розміщення полігону побутових відходів» знаходиться в користуванні у підприємства «Коммунасантрансекологія».

У 2011-2017 рр. «Коммунсантарсекологія» і «Умвельт Запоріжжя» не зверталися до Запорізької міськради з приводу оформлення права користування ділянками із цільовим призначенням «для розміщення біогазоенергетіческого комплексу».

Водночас, у 2013 р. «Біогаз-Україна» просила міськраду надати дозвіл на відведення ділянки по вул. Базовій, 10в для розміщення комплексу. У 2014 р. міськрада дала дозвіл на розробку проекту землеустрою, але проект рішення про передачу в оренду за вищевказаною адресою не готувався.

Що стосується дозволу на викиди, то станом на травень 2017 р. «Комунсантрансекологія» і «Біогаз-Україна» не зверталися до департаменту екології та природних ресурсів ЗОДА.

В результаті Шевченківський райсуд дав дозвіл на позапланову перевірку підприємства Державною екологічною інспекцією в Запорізькій області, яка показала, що викиди і правда здійснювалися. Запорізький окружний адмінсуд зупинив роботу підприємства і стягнув штраф у 136 грн., але пізніше «Біогаз-Україна» оскаржив рішення в Дніпропетровському апеляційному адмінсуді, пославшись на те, що устаткування не справне і не працює з 2015 р.

Наразі «Біогаз-Україна» вже має дозвіл на викиди, навіть два. Перше видав департамент екології в листопаді 2018 р. на 4 стаціонарні джерела викидів, друге – в серпні 2019 р., але вже на два джерела.

Журналісти звернули увагу, що в серпні 2018 р., до отримання «Біогазом» ліцензії, земельна комісія Запорізької міськради схвалила прохання співвласника фірми Євгена Штапури про зміну цільового призначення ділянки по вул. Базовій, 10в, для розміщення енергогенеруючого підприємства (сонячної електростанції). На відміну від підприємства, що переробляє біогаз на електрику, сонячній електростанції дозвіл на викиди не потрібен, а значить, що і претензій до фірми бути не може. І вже після того, як «Біогаз-Україна» отримало дозвіл на викиди, фірмі 28 серпня продовжують оренду ділянки. І не просто продовжують, а з уточненням виду використання ділянки, під яким мається на увазі розширення цільового призначення – з просто розміщення сонячної електростанції – до розміщення, будівництва та експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів підприємств.

Штапура, який працював на комбінаті «Запоріжсталь», став співвласником «Біогаз-Україна» в 2017 р. Зараз основним власником компанії є «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Геліос» з бенефіціаром Антоном Діденко, який раніше був помічником депутата Запорізької міськради і голови бюджетної комісії Руслана Божка. Ще одним співвласником компанії є Андрій Шерстньов – він же директор ТОВ «Вельтум-Україна», яке займається вивезенням сміття.

Як значиться на сайті компанії: «Біогаз-Україна» створено в 2009 р. для реалізації проектів з видобутку та використання біогазу з полігонів твердих побутових відходів (ТПВ) в енергетичних цілях.