Верховний Суд підтримав скасування статусу скверу 2 гектарів на Печерську для будівництва ЖК
09.10.2019   //  

Верховний Суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, яким  скасовано рішення Київради від 22.05.2013 про надання статусу скверу ділянці загальною площею 2,33 га на вул. Вільшанській у Печерському районі столиці (Звіринецький сквер). Про це свідчить постанова Касаційного адмінсуду у складі Верховного Суду від 11 вересня.

У 2006 році Київрада передала в оренду ТОВ «Український фонд розвитку регіонів» і ТОВ «Інноваційна будівельна компанія» дві ділянки – 0,64 га і 1,69 га відповідно – для будівництва житлово-громадського комплексу.

У 2012 році Госпсуд м. Києва за позовом прокуратури ці договори оренди визнав недійсними. Після чого у 2013 році Київрада надала цій території загальною площею 2,33 га статус скверу.

Та у 2014-2015 році Госпсуд м. Києва переглянув своє рішення за нововиявленими обставинами і попереднє рішення скасував, залишивши позов прокуратури без розгляду. І у 2016 році ділянки повернули орендарям. Зауважимо, що після цього фірми поновили оренду по схемі через земкомісію Київради.

У подальшому «Український фонд розвитку регіонів» та «Інноваційна будівельна компанія» звернулися до суду з вимогою скасувати рішення Київради 2013 року про надання 2,33 га статусу скверу, через який вони не могли забудовувати територію.

Суди перших двох інстанції у 2016 році цей позов задовольнили. Свої рішення вони аргументували тим, що ділянки, яким надано статус скверу, перебувають в оренді вказаних компаній, договори оренди між сторонами не припинено, тому рішення Київради є протиправним та підлягає скасуванню.

Верховний Суд (судді Кравчук В.М., Єзеров А.А., Стародуб О.П.) погодився із попередніми судами, зокрема і щодо поважності пропуску подачі позову, і залишив їхні рішення без змін.

ВС вказав, що з моменту, коли у 2015 році судові рішення про визнання договорів оренди недійсними були скасовані, рішення Київради про надання ділянці статусу скверу втратило правомірність, оскільки вступило в суперечність з правами орендарів на ці 2,33 га.

«Київрада, діючи відповідно до принципів «належного урядування», мала б скасувати своє рішення самостійно і у такий спосіб відновити правове становище позивача, яке існувало до порушення», – зазначив ВС.

Також Верховний Суд додав, що інтереси мешканців мікрорайону «Звіринець», які тривалий час домагалися влаштування скверу на спірних ділянках, безумовно, повинні враховуватися Київрадою. «Однак інтереси мешканців мікрорайону щодо влаштування скверу і громадські інтереси загалом не можуть досягатися у спосіб, що призводить до порушення прав інших осіб, зокрема орендарів земельних ділянок», – вказав суд. ВС зазначив, що Київрада не зверталася з позовом про розірвання догорів оренди та повернення цих ділянок.

Відзначимо, що після рішень судів 2016 року Київрада під тиском громадськості знову надала ділянці по вул. Вільшанській, 2-б статус скверу. Однак наприкінці 2018-го ОАСК за позовом одного з орендарів рішення Київради скасував. А у січні цього року апеляція залишила його без змін. Зараз справа в Касаційному адмінсуді.

Засновниками ТОВ «Український фонд розвитку регіонів» і ТОВ «Інноваційна будівельна компанія» (Біла Церква) є Автанділ Хачідзе, ТОВ «КУА «Капітал Інвест», ТОВ «Теомат» і кіпрські компанії «Гріффіт Лімітед» та «Прем Інвестментс Лімітед».

На місці Звіринецького скверу планувалося будівництво ЖК Royal Hills (раніше – «Печерський бастіон») – це одна із забудов «Укогруп» Анатолія Войцехівського.

Детальніше про те, як чиновники Київради поновили оренду компаніям читайте у матеріалі «Півтора гектара за півтори хвилини».