«Слуга народу» запропонував зламати структуру «Прозорро», захищаючи монополію «прокладок» оточення Антона Яценка
09.10.2019   //  

Народний депутат Олександр Качура («Слуга народу») пропонує ліквідувати існуючу систему «Прозорро». Про це депутат повідомив у фейсбуку.

Качура вважає «заслуговуючою на впровадження ідея» роботи в системи «Прозорро» без «посередників». Народний депутат вважає непотрібними «посередниками» приватні електронні майданчики, на яких і проходять всі електронні торги в системі «Прозорро». Тоді як держава просто забезпечує всім бажаючим рівний та законний доступ до системи, а так відповідає за збереження даних.

Після публікації цієї інформацію, Качура на своїй сторінці уточнив, що замість десятків існуючих приватних компаній у “Прозорро” слід впровадити монополію одного державного майданчика.

Олександр Качура вважає проблемою, що приватні компанії беруть за свої послуги до 5% від вартості тендерів. І обіцяє, що після їх ліквідації вартість послуг з організації тендерів та продажів в системі становитиме 40 грн. Жодних економічних розрахунків про достатність цих коштів для підтримки «Прозорро» народний депутат не навів.

Цю ідею Качура вперше озвучив під час засідання робочої групи 7 жовтня, де обговорювались законопроекти 2047 і альтернативний 2047-1 щодо реорганізації доступу до бази оцінок нерухомого майна ФДМУ.

З 2018 року в цій схемі було впроваджено чотири монопольних майданчики, пов’язані з оточенням народного депутата Антона Яценка. Ці майданичики не виконують жодних функцій окрім передачі даних від нотаріусів та оцінщиків майна до державної бази оцінок. Державна регуляторна служба оцінила їхні послуги як «функції е-mail», а Антимонопольний комітет почав низку справ проти монополістів. Зараз майданчики беруть за просту пересилку даних понад 1500 гривень, які сплачує кожен продавець квартир в Україні.

Законопроект 2047 пропонує ліквідувати у схемі посередницькі майданчики, що не виконують жодних функцій окрім пересилки даних. Законопроект підписали тридцять нардепів від «Слуги народу» та «Голосу», включно з керівниками низки парламентських комітетів.

Альтернативний законопроект 2047-1 у вересні вносили 19 нардепів від «Слуги народу» у тому числі Олександр Качура. Агія Загребельська, що вела антимонопольне розслідування по цим майданчикам, виявила, що цей законопроект пропонує закріпити монополію існуючих майданчиків, повністю ліквідувати у схемі оцінки нерухомого майна власне оцінювачів і передати функцію оцінки майна з відповідного модулю державної бази – на приватні майданчики. Також законопроект пропонує перевести на ці майданчики оцінку земельних ділянок, які продаються фізичними особами.

Після розголосу про роль 2047-1 у збереженні монопольного угрупування в схемі ФДМУ кілька нардепів від «Слуги народу» відкликали свої підписи з альтернативного законопроекту, і зараз у нього залишилось 13 авторів.

Нагадаємо, монополія чотирьох фірм-«прокладок» у схемі ФДМУ була імплементована Верховною Радою у Податковий кодекс наприкінці 2019 року. Тоді були прийняті поправки, які виключали можливість будь-якої нової фірми також надавати послуги доступу до бази оцінок без письмової згоди вже існуючих монополістів. Також тоді було заборонено Антимонопольному комітету вести будь-які розслідування по будь-яким об’єктам, пов’язаним з правами інтелектуальної власності. У свою чергу програма, яка і представляє собою «електронний майданчик», була запатентована і є недоступною для бажаючих займатись цим бізнесом.

Також разом з цими поправками у 2018 році були ініційовані поправки, що дозволяли змінити структуру «Прозорро». Після переговорів за участі керівництва Верховної Ради та заступник міністра економ розвитку Максим Нафьодова безпосередньо у ніч голосування «антиПрозорі» поправки були відкликані, але були прийняті «проЯценківські» поправки по схемі ФДМУ.