Квартири-двійники екс-нардепа Лук’янова і партнерки прокурора з «лисих птахів» передали в АРМА
09.10.2019   //  

Печерський районний суд м. Києва задовольнив клопотання прокурора 1 відділу ГПУ Павла Ковтонюка і передав Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) в управління для реалізації або передачі в управління квартири-двійники, що належать дочці екс-нардепа Владислава Лук’янова та Наталії Українець – партнерці прокурора із «лисих птахів» Артема Тендітного. Про це свідчить ухвала від 12 вересня 2019 року.

За матеріалами ухвали, в Нацполіції розслідують справу, по якій в центрі Києва на вулиці Євгена Коновальця 36б (колишня Щорса) невідомі особи підробили документи на одну й ту ж нерухомість. Так, одні зловмисники підробляли документи на квартиру площею 282,4 кв.м, власницею якої нині, згідно даних реєстру речових прав є Наталія Українець – партнерка прокурора із «лисих птахів» Артема Тендітного по МКП «Творчість». Інші невідомі особи підробили документи на квартиру площею 183,2 кв.м та нежиле приміщення площею 81,1 кв.м за цією ж адресою, і нині власницею цієї нерухомості, згідно даних реєстру речових прав є Дар’я Лук’янова – дочка екс-нардепа Владислава Лук’янова. Оглядом копій документів на нерухомість встановлено, що в сукупності технічні характеристики квартири площею 282,4 кв.м та нежилого приміщення і квартири площею 183,2 кв.м мають ідентичні характеристики та відображають одні й ті ж приміщення. Кримінальне провадження  42019100000000164 відкрито за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 ККУ («Шахрайство»).

За даними «Наших грошей», досудове розслідування встановило, що на квартиру площею 183,2 кв.м по вул. Коновальця 36б не було технічного паспорта. Невстановлені особи його виготовили 2005 року, і вже наступного року оформили право власності на цю квартиру за ТОВ «Житло-буд», яке продало квартиру фізособі, а та, через кілька місяців,  знову продала квартиру екс-нардепу Владиславу Лук’янову, який діяв від імені матері Ксенії Лук’янової. У березні 2019-го Ксенія Лук’янова подарувала квартиру онуці Дар’ї Лук’яновій. Площа нерухомості Лук’янових з часом розширилася. Тому що невстановлені особи виготовили підроблений технічний паспорт Київського міського бюро технічної інвентаризації на групу нежитлових приміщень площею 81,1 кв.м, поряд із квартирою Лук’янових, після чого нежитлові приміщення по підроблених, за версією слідства, документах були оформлені на Дар’ю Лук’янову у грудні 2017 року у столичного нотаріуса Костянтина Некрилова. Згідно відповіді слідчим із Київського МБТІ, техпаспорт на нежитлове приміщення площею 81,2 кв.м по вул. Коновальця не виготовлявся, а вказаної справи в архіві бюро не існує.

Разом із цим, 5 листопада 2018 року столичний нотаріус Олег Макаров зареєстрував право власності на квартиру-двійника нерухомості Дар’ї Лук’янової, площею 282,4 кв.м. Згідно даних сайту «Судова влада», реєструвалася квартира на чоловіка з міста Сніжне Донецької області Сергія Гордінського. Нотаріусу надали акт приймання-передачі нерухомого майна від серпня 2018 року та техпаспорт ФОП  «Опанасюк Людмила Миколаївна». Як відповіло слідчим Київське МБТІ, право власності на цю квартиру площею 282,4 кв.м не зареєстровано. І вже в грудні 2018 року, згідно даних реєстру речових прав, Сергій Гордінський продав квартиру площею 282,4 кв.м Наталії Українець, цей правочин посвідчував нотаріус Михайло Потапов, про якого «Наші гроші» вже писали.

На суді прокурор наполягав, що в органу досудового розслідування є підстави вважати, що реєстрація права власності на вказані об’єкти нерухомості є результатом незаконної діяльності.

Згідно переліку арештованих активів АРМА, усі три об’єкти нерухомості на підготовчій стадії управління. Це – період від офіційного повідомлення АРМА про передачу активу в управління до оголошення конкурсу на обрання управителя.