Керівника «Запоріжгазу» не покарали за завищення втрат газу у трубопроводах на 26 мільйонів
08.10.2019   //  

Орджонікідзевський райсуд Запоріжжя ухвалою від 3 вересня звільнив від відповідальності голову правління ПАТ «Запоріжгаз» Олега Мізіка через строки давності та відмову від обвинувачення ПАТ «Запоріжгаз». Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя».

Згідно з матеріалами справи, заступник голови правління з постачання та обліку природного газу ПАТ «Запоріжгаз» (згодом т.в.о. правління та голова правління) Мізік з вересня 2014 р. по грудень 2015 р. завищив на 3,9 млн куб. м. втрату газу від несприятливих погодних умов та аварійних ситуацій на розподільчих газопроводах. Для цього він вказав підлеглим розробити необхідні документи, які потім підписав. Кінцевою метою такого завищення було  списання спожитого газу “невстановленим особам”. Ці ж списані втрати на 26,6 млн грн. ПАТ «Запоріжгаз» потім покрило з власних обігових коштів.

З огляду на це, слідчі у 2015 р. відкрили кримінальне провадження №42015080000000192 за ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) та ст.366 (службове підроблення) кримінального кодексу, а згодом прокуратура звернулася до суду з відповідним обвинувальним актом.

Вже під час підготовчого засідання захисник обвинуваченого заявив клопотання про звільнення Олега Мізіка від кримінальної відповідальності за висунутий злочин ч.1 ст.366 КК України та закриття провадження, у зв`язку з закінченням строків давності. Суд це клопотання задовольнив, оскільки з часу вчинення злочину минуло більше, ніж чотири роки.

Окрім цього, представник потерпілого АТ «Запоріжгаз» заявив клопотання про закриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 364-1 КК у зв`язку з відмовою потерпілого від обвинувачення. Прокурор проти цього клопотання заперечував, оскільки у справі є й інші потерпілі (не вказувалося які). Втім, суд клопотання все ж задовольнив, оскільки дійсно потерпілий відмовився від підтримання обвинувачення.

Окремо суд залишив без розгляду цивільний позов ПАТ «НАК «Нафтогаз України» через закриття провадження. Також суд роз’яснив, що у такому випадку можна подати позов у порядку цивільного судочинства.

Також суд залишив без задоволення заяву невказаної особи про залучення у якості потерпілого – через закриття кримінального провадження. Вочевидь, йдеться про Юрія Щукліна – колишній кандидат в нардепи, голова одної з громадських організацій, в одному з коментарів вказував, що «вважає досягненням своєї організації передачу справи щодо голови «Запоріжгаз» до суду.

Прокуратура вказувала, що буде подавати апеляцію на це рішення.

На етапі досудового слідства зазначалося, що невказаний інженер планово-виробничого відділу «Запоріжгазу»  відмовився підписувати розрахунки аварійного витоку природного газу за жовтень, листопад, грудень 2014 року через завищенні об’єми у них. Згодом він через тиск з боку керівництва ПАТ «Запоріжгаз» звільнився.

Також вказувалося, що у документах підписи головного інженера ПАТ «Запоріжгаз» підробили, що підтвердила експертиза.

У 2016 р. в інтерв’ю виданню «Цензор» Мізік відповідав на питання журналістів стосовно звинувачень в незаконному списанні газу, що таких аварій завжди було багато і лише зараз їх почали оформляти. «Пять миллионов кубов газа в карман не спрячешь. Это просто не реально. Цена такого объема – больше миллиона долларов. Если бы я их украл, я бы с вами здесь не сидел, а уже отдыхал где-нибудь на островах», – розповідав Мізік журналісту Сергію Головньову.

ПАТ «Запоріжгаз» контролюється структурами Дмитра Фірташа, також 25% акцій товариства належить НАК «Нафтогаз України». Олег Мізік нині голова правління «Запоріжгаз».