Енергетики Ахметова для росту цін створили дефіцит електроенергії «ринку на добу наперед»
08.10.2019   //  

Компанія ДТЕК штучно створила дефіцит електроенергії (е/е) на «ринку на добу наперед» (РДН), що змушує покупців купувати електроенергії по ціні «балансуючого ринку» на 15% дорожче.

Про це у «Бізнес.Цензорі» написав голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

За його даними, у вересні дефіцит е/е на РДН значно зріс, він був у всі дні місяця та у більшість годин доби.

Минулого місяця середній дефіцит електроенергії у годину з 23.00 до 24.00 складав 12 064 МВт, а це понад 50% споживання електроенергії всієї країни. Із липня такий дефіцит виріс на приблизно 400%.

Середній погодинний дефіцит електроенергії виріс на 86% із 802 МВт у липні до 1490 МВт у вересні.

В об’єднаній енергосистемі України (тут ДТЕК контролює понад 60% нерегульованого ринку) у нічні години дефіцити складали понад 1 000 МВт. А це 50% потужності Хмельницької АЕС. Особливо високі дефіцити спостерігалися з 7.00 до 8.00 та з 23.00 до 24.00, коли вугільні електростанції навмисно виводили свої блоки із РДН, щоб спричинити дефіцити та зростання вартості електроенергії. Споживачі змушені були купувати е/е на балансуючому ринк уна 15% дорожче.

Також ДТЕК застосовує практику вимикання блоки своїх електростанцій у певні години РДН в Бурштинському острові (Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська області, де «ДТЕК Західенерего» контролює біля 95% всього виробництва е/е). Найбільш важка ситуація спостерігалася з 7.00 до 8.00 год та із 23.00 до 24.00, дефіцити у такі години досягали 8 000 МВт, що співставно із потужністю трьох українських атомних електростанцій.

Більше того, у той час, коли на українському ринку був дефіцит, ДТЕК експортував українську електроенергію в Угорщину. При цьому заблокувавши можливий імпорт зі Словаччини, де е/е була на 30% дешевшою.

Така ситуація спричинила ріст тарифів для соціальної сфери, ЖКГ та інших споживачів на 30-40%.

Загалом ціна електроенергії на РДН у Бурштинському острові тепер на 13%-60% вища від ціни електроенергії в ОЕС України.

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет 4 жовтня 2019 року почав розслідування справи проти ПАТ «ДТЕК Західенерго» за зловживання монопольним (домінуючим) становищем, що призвело до ущемлення інтересів споживачів. В разі доведення порушення компанією антимонопольного законодавства кожен , хто був вимушений придбати електроенергію на балансуючому ринку у ПАТ «ДТЕК Західенерго» у серпні-вересні 2019 року, може бути визнаний потенційним потерпілим. В такому випадку він має право на відшкодування збитків у подвійному розмірі.