Фірма дружини Розенблата розіграла 2 мільйона на реконструкції спортмайданчика
06.10.2019   //  

Управління капітального будівництва (УКБ) Житомирської міськради підписало договір з ДП «Фаворит Опт» АТЗТ «Фаворит» (далі «Фаворит опт») про закупівлю робіт з реконструкції спортмайданчика по пров. Сікорського, 4 за 1,66 млн грн. Про це пише Наталія Іжицька у Times.zt.ua.

У серпні УКБ провело відкриті торги з реконструкції спортивного майданчика по провулку Сікорського. Участь у відкритих торгах взяло дві фірми — «Фаворит опт» та ТОВ «Перфект білдінг». Перемогу у торгах здобув «Фаворит опт», бо цінова пропозиція виявилося вигіднішою. І вже 13 вересня 2019 р. УКБ підписало договір з переможцем тендеру на майже 1,7 млн. грн.

«Все б нічого, якби не один факт: уже четвертий раз «Фаворит опт» та  «Перфект білдінг» зустрічаються у відкритих торгах і четвертий раз поспіль перемогу здобуває саме «Фаворит опт» Виглядає так, що перемоги у тендерах фірма, що належить  дружині екс-нардепа Борислава Розенблата, отримує по відомій тендерній схемі. Закон вимагає на відкритих торгах мінімум 2 учасника. Якщо другий гравець — чужий, він може збити ціну і забрати перемогу. Свій таких дурниць не робитиме, просто підіграє, тобто допоможе дотриматися вимоги про 2 учасника. Усе вказує на те, що «Перфект білдінг» просто підіграє «Фаворит опт» у цих закупівлях, – пише видання.

ДП «Фаворит опт» АТЗТ «Фаворит» належить дружині Борислава Розенблата Жанні. Друга фірма належить Роману Романчуку.

На те, що саме ці дві фірми є пов’язаними, вказує ряд факторів. Так, в документах «Тендерна пропозиція» обох учасників застосовано один значок для позначення переліку, зокрема: « ». У вимогах Тендерної документації замовника застосовано «-».

«Вказане може свідчити про спільну підготовку учасниками своїх пропозицій. Крім того, ДП «Фаворит опт» спільно з ТзОВ «Перфект білдінг» зустрічались в закупівлях чотири рази. Більше того, участь в чотирьох відкритих торгах для «Перфект білдінг» — це єдині конкурентні процедури.  Більше участь фірма у торгах з статутним капіталом в 100 грн. не брала», – пояснює юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак.

В усіх чотирьох тендерах цінова пропозиція «Перфект білдінг» була дорожчою за пропозицію ДП «Фаворит опт» . Окрім того ТОВ «Перфект білдінг» у всіх чотирьох закупівлях завантажував не весь необхідний пакет документів, лише форму тендерної пропозиції, не додаючи ні кваліфікаційних документів, ні документів технічної частини тощо.

На домовленість та пов’язаність між собою фірм вказує і те, що обидві фірми використовують печатки з однаковим написом «для документів» (а не, наприклад, назва учасника). Також у вказаних закупівлях обидва учасники завантажували скановані документи, за властивостями яких видно, що вони створені одним виробником pdf – ABBY FineReader 12.

Характерним є те, що тендерні пропозиції обох учасників завантажувалися в один день одна за одною. Про їхній зв’язок говорить і фактичне місце реєстрації фірм, вони  знаходяться на одній вулиці в місті Житомир – Вітрука («Фаворит опт» – в будинку №6, а «Перфект білдінг» – в будинку №9).

Ще одним фактом, який вказує на домовленість та співпрацю цих двох фірм є те, що директор ТОВ «Перфект Білдінг» також є директором і ТзОВ «Аграрна компанія +»,  контактний номер телефону якого співпадає із номером ДП «Фаворит Опт».