АМКУ дозволив створення другої за розміром мережі косметичних магазинів, не побачивши у неї і 15% ринку
06.10.2019   //  

Антимонопольний комітет 19 вересня дав дозвіл власнику мережі з продажу парфумерії та косметики «ProStor» Вадиму Тугаю на отримання контролю над конкурентом – компанією «Космо». За даними видання «Новое время», у результаті злиття компанія Тугая вийде на друге місце за кількістю магазинів.

На українському ринку працює чотири великі мережі: «Eva» (близько 850 магазинів, або 50% від загальної кількості), «Watsons» (близько 400, або 23%), «Prostor» (близько 340, або 20%) і «Космо» (104, або 6%). Після покупки «Космо» Вадим Тугай матиме 444 магазини, тобто близько 26% від загальної кількості.

У дозволі АМКУ на концентрацію Тугая було вказано, що сукупна частка учасників концентрації на одному і тому самому товарному ринку не перевищує 15%. Також АМКУ взагалі не вказав який мався на увазі ринок, на якому частка Тугая після злиття не перевищить 15%. Відтак комітет дозволив злиття без жодних обмежень чи вимог до учасників концентрації.

АМКУ вже вдруге дає дозвіл Тугаю на злиття. У липні 2018 року йому дозволили придбати ТОВ «Стиль Д», яке і здійснювало продаж через  мережу  магазинів  роздрібної  торгівлі «ProSTOR». У тому випадку АМКУ принаймні вказав, що купована фірма здійснювала діяльність  із роздрібної реалізації непродовольчих товарів. А Тугая в АМКУ пов’язували лише з послугами оренди  власного нерухомого  майна  в  межах  Дніпропетровської  обл. і оптової  торгівлі  непродовольчими товарами. Про виокремлення ринку роздрібної торгівлі парфумерією та косметикою АМКУ не згадував жодного разу.

Екс-держуповноважена АМКУ Агія Загребельська пояснила «Нашим грошам», що визначення меж ринку впливає на терміни розгляду справи про концентрацію, а тому важливі для компаній та юристів-консультантів, що супроводжують цей процес:

«Відповідно до ст. 27 Закону України «Про захист економічної конкуренції», якщо сукупна частка учасників концентрації на одному і тому самому товарному ринку не перевищує 15%, Комітет повинен прийняти рішення протягом 25 днів за так званою «спрощеною процедурою». Якщо б межі ринку були визначені інакше, і частка учасників концентрації була б більшою за 15%, то строк розгляду склав би не 25 днів, а кілька місяців».

Формально в останньому рішенні АМКУ дозволив Тугаю отримати опосередкований контроль над кіпрським офшором «Giancintoco Holdings Limited», що володіє компанією ТОВ «Суматра-Лтд» (мережа «Космо»). Покупцем виступає не сам Тугай, а його кіпрська компанія «Ringside Limited». Зараз власником мережі є фонд «SigmaBleyzer».

«Угода не закрита. Зараз мережа проходить процедуру due diligence», – розповідає генеральний директор мережі Космо Георгій Шейко.

За його словами, новий власник планує зберегти бренд «Космо», а також всю існуючу команду компанії.

Сторони розраховують укласти договір купівлі-продажу до кінця цього року. Сума угоди не називається, проте, за оцінкою інвестбанкіра, вона може скласти $15-20 млн.

Мережа «Космо» виставлена ​​на продаж останні кілька років, і претендентів на покупку було кілька. Інвестиційна компанія «SigmaBleyzer» не приховувала, що планувала продати мережу ще в 2012 році. Але знайти покупця виявилося непросто.