«Енергоатом» за 3 мільйони влаштував перевірку порушень на АЕС при Порошенку
03.10.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 30 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Енергориск» аналіз порушень на АЕС у 2014-2018 роках за 2,93 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають узагальнений системний аналіз порушень та відхилень в роботі АЕС, які сталися у 2014-2018 роках, з урахуванням усіх факторів, що вплинули на ці події.

Серед підстав для проведення закупівлі в технічному завданні вказано зростання кількості порушень з одночасним зменшенням кількості відхилень у роботі АЕС у 2017-2018 роках.

Нагадаємо, представник президента в Кабміні Андрій Герус повідомив, що в середині серпня 2019 року після дев’ятимісячного ремонту при запуску в роботу згорів генератор на блоці №2 Хмельницької АЕС, внаслідок чого відбувалась повна автоматична зупинка блоку. За його словами, у системі охолодження забули пиж з тканини, яким її чистили.

Сам «Енергоатом» повідомляв на своєму сайті, що 14 серпня 2019 року при виконанні програми пускових операцій «дослід короткого замикання» було виявлено несправність допоміжних систем генератора, систем водневого та водяного охолодження, підвищення віброшвидкості на підшипниках турбогенератора, тому випробування зупинили.

Ціна нинішньої угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі в 3,11 млн грн.

«Енергориск» був заснований у 1992 році Григорієм Громовим, який у 2009-2013 роках очолював ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» ДІЯРУ і НАНУ, та Станіславом Шоломицьким, який приблизно в тих же роках був першим заступником директора цього держпідприємства. Після публікацій про фірму в 2012 році засновники змінились. Тепер власниками «Енергориску» є директор Олексій Шумаєв, Катерина Співакова, Жанна Сидорович, Ігор Іванов та Валерій Шихабутінов.

Субпідрядником переможця буде ТОВ «Аналітичний центр «Альгіз» Ігоря та Ангеліни Сергєєвих. До 2016 року його співзасновницею була також Світлана Сiдорук, яка потім очолила відділ обліку непрямих податків, зборів та ресурсних платежів «Енергоатома». Її чоловік Сергій Сідорук є директором з контрольно-ревізійної роботи «Енергоатома».

Єдиним конкурентом було ТОВ «Атоменергосервіс» Вячеслава Соболєва і директора Сергія Лисенка. Як писали «Наші гроші.Запоріжжя», у списку працівників переможця «Енергориску» та суперника «Атоменергосервісу» є два брати: Олександр та Андрій Корницькі. Перший працює заступником генерального директора «Атоменергосервісу», а другий – начальником відділу внутрішніх екстремальних впливів в «Енергориску».