Перед звільненням Бондаря з Держлісагенства його сімейна фірма повторила схему з оформлення кар’єра
02.10.2019   //  

ТОВ «Рентленд груп» планує розпочати промислову розробку Новоукраїнського родовища пісків, розташованого в Маневицькому районі Волинської області, площа якого складає 96 га.

Про це пише «Сила правди» з посиланням на завантажене серпні Повідомлення до Реєстру оцінки впливу на довкілля.

«Рентленд Груп» зареєстроване у грудні 2018-го, кінцеві бенефіціари підприємства Ольга Погребенник та Світлана Бондар – дочка та дружина багаторічного керівника Державного агентства лісового господарства (уряд звільнив його 25 вересня – «НГ»).

Це вже друга заявка фірми про наміри промислової розробки піщаних родовищ. В травні фірма повідомила про плани з видобутку піску Туропинського родовища в Волинській області, площа якого 101 га. За рік до цього Держгеонадра без аукціону видали спецдозвіл на геологічну розвідку цього родовища 71-річній селянці Любові Шум. Раніше журналісти 24 телеканалу зателефонували за номером телефону, який вказала пенсіонерка Шум, але слухавку взяв колега Володимира Бондаря по Волинській обласній раді депутат Сергій Котюк.

Видано спецдозвіл на геологічну розвідку і Новоукраїнського родовища, на яке претендує «Рентленд груп». Торік його отримала Валентина Мороз. Вона була зареєстрована підприємницею в один день з Шум, також обидві в один день в липні минулого року отримали спецдозволи від Держгеонадр на вивчення кар’єрів.

Журналісти з’ясували, що власниця спецдозволу на геовивчення Новоукраїнського родовища пісків Валентина Мороз заробляє поїздками «на підсадку» до Польщі та пече на замовлення торти. За спецдозвіл вона офіційно заплатила 92 тис грн., а за геологічну інформацію – 140 тис грн.

У супровідних до спецдозволу документах, угоді між Держгеонадрами та Валентиною Мороз, зазначено номер телефону Форманюка Дмитра Богдановича. Людина з таким ПІБ була колегою Володимира Бондаря у лісовій галузі – помічником лісничого Державного  підприємства «Цуманське лісове господарство». Дмитру Форманюку Держгеонадра видали спецдозвіл на дослідження покладів піску у Старовижівському районі. В 2016-ому році він озмістив оголошення про продаж піску від власників кар’єрів. Серед них і ті, які належать згаданому вище волинському депутату Сергієві Котюку.

Від «Наших грошей»

Державний реєстр не містить інформації про видані «Рентленд груп» спецдозволи на користування кар’єрами піску в Волинській області. Але проведення на них геологічної розвідки дозволяли розпочати промисловий видобуток піску, при цьому існують можливості для отримання спецдозволу на ці роботи без проведення аукціону.