Інститут нейрохірургії заточив торги на реконструкцію за 2 мільярди вимогою документів на ще не ввезене обладнання
27.09.2019   //  

ТОВ «Альтіс-Констракшн» оскаржило в адмінколегію АМКУ дискримінаційні вимоги тендерної документації ДУ «Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова Національної академії медичних наук України» (Київ) щодо реконструкції корпусу очікуваною вартістю 2,07 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Планується реконструкція корпусу по вул. Майбороди, 32 з добудовою Національного науково-практичного центру нейротравми і нейрореабілітації (див. «Інститут нейрохірургії включив медобладнання у реконструкцію корпусу за 2 мільярда»).

У скарзі «Альтіс-Констракшн» вважає дискримінаційними низку вимог. У тому числі выд учасникыв вимагають надати документи про відповідність медичного виробу технічному регламенту. За словами скаржника, медобладнання, яке вимагається замовником, є унікальним і дорогим. Тому взагалі неприйнятно ввозити його в Україну до перемоги у тендері для отримання цих документів ще на етапі підготовки тендерної пропозиції. А отже, це дискримінує скаржника порівняно з учасниками, які вже мають таке обладнання в Україні з готовим пакетом документів. Крім того, на окремі позиції на зразок медичних шаф, каталок і крісел ці документи не надаються, але замовник може відхилити учасника за їх відсутність.

Також учасник тендеру має надати інформацію про всіх субпідрядників незалежно від обсягів робіт. Скаржник пише, що він як генпідрядник залучає десятки субпідрядників, і йому складно надати інформацію про тих, які виконуватимуть незначні роботи під кінець 2022 року. Тому він вимагає від замовника обмежити надання інформації про субпідрядників лише тими, які виконуватимуть роботи в обсязі не менше 20% від вартості договору.

Рішення адмінколегії АМКУ про  прийняття скарги до розгляду очікується.

За даними «Наших грошей», Інститут проводить будівельний тендер, ще не маючи проекту реконструкції та експертного висновку на цей проект.

Ще торік він замовив проектування цієї реконструкції у ПП «Арх.Мед.Проект». Однак фірма протягом строку дії договору встигла виконати лише початкову стадію «Ескізний проект», на яку Інститут потім отримав експертний висновок ДП «Укрдержбудекспертиза». У липні 2019 року Інститут замовив експертний висновок «Укрдержбудекспертизи» на наступну стадію «Проект». Потім 9 серпня оголосив тендер щодо самої реконструкції, і лише після цього 13 вересня без торгів замовив тому ж проектанту стадію «Проект». За даними «Є-Дата», ані «Укрдержбудекспертиза», ані «Арх.Мед.Проект» ще не отримували коштів за цьогорічними договорами по стадії «П».