В АМКУ наклали 10 тис. грн штрафу на держпідприємство за порушення восьмирічної давнини
24.09.2019   //  

Київське відділення АМКУ оштрафувало ДП «Дослідне господарство “Еліта”» на 10 тис. грн за порушення у 2011 році конкурентного законодавства в двох частинах. Про це свідчать рішення Відділення від 10 вересня 2019 року.

Перший штраф підприємство отримало за ненадання відповіді на інформаційний запит у встановлений антимонопольникам строк. Другий – за створення перешкод працівникам Відділення у проведенні перевірки підприємства. За кожне з порушень ДП отримало по 5 тис. грн штрафу.

Рішення прийняті у межах дослідження, розпочатого ще у 2011 році.

У травні 2011-го до Відділення звернулось Управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВС у Київській області щодо проведення перевірки ДП «ДГ “Еліта”». Аналізу мали піддатись здійснені у період 2009-2011 років державних закупівель, а також – дотримання підприємством у їх рамках конкурентного законодавства.

Перевірка була призначена на час з 23 травня по 1 червня 2011 року. 25 травня підприємство отримало інформаційний запит, на який не відповіло, а кількома днями раніше, 23 травня, Керівник держпідприємства Валентин Кочмаровський за підтримки юриста, ім’я якого у тексті рішення не прописане, відмовили антимонопольникам у доступу до підприємства для перевірки. Підставою послужило те, що антимонопольники не мали в наявності «Посвідчення на перевірку».

При цьому, по кожному з порушень антимонопольники не вчиняли жодних дій аж до 2019 року. Так, у березні і серпні 2019 держпідприємству були скеровані попередні висновки у справах, а рішення по них прийняті лише у першій декаді вересня.

Керівником дослідного господарства «Еліта» залишається Валентин Кочмарський. За підсумками минулого року він задекларував 955 тис. грн заробітної плати за основним місцем роботи, а його дружина, як ФОП, заробила 4,54 млн грн. Відзначимо, що Олена Кочмарська спеціалізується на допоміжній діяльності у рослинництві, технічному обслуговуванні та ремонті автотранспортних засобів, машин і устаткування промислового призначення, оптовій торгівлі зерном, сільськогосподарськими машинами та устаткуванням.

Нагадаємо, з 2015 року Київське ОТВ АМКУ очолює Олексій Хмельницький, однокурсник голови АМКУ Юрія Терентьєва по навчанню у КІМО.