У «Миколаївводоканалі» придумали, але не скористались «залізобетонною заточкою» на основі банківських гарантій
22.09.2019   //  

Міське комунальне підприємство «Миколаїводоканал» у межах закупівлі бензину на 2,48 млн грн включило у тендерну документацію умову про обов’язкове погодження будь-яких змін у банківських гарантіях учасників, двічі змусивши їх вносити такі зміни. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Спрямований на відсіювання неугодних учасників механізм працює наступним чином.

У тендерній документації замовник прописав, що учасники можуть самовільно продовжити строк дії банківської гарантії, але будь-які інші зміни до її тексту можуть бути внесені лише за письмовою згодою самого замовника.

Водночас, одна з Постанов НБУ передбачає наявність у банківській гарантії обов’язкових реквізитів, зокрема, дати, номеру і назви документа, з якого виникають базові відносини. В даному випадку, таким базовим документом була – Тендерна документація з реквізитами «Протокольне рішення № 244 від 06.08.2019 р.».

Саме ці реквізити учасники тендеру вписали у банківські гарантії, подані 20-21 серпня на розгляд «Миколаївводоканалу».

Однак, 21 серпня по обіді, в останній день прийому пропозицій, замовник вирішив внести зміни до тендерної документації – продовжив строк подачі пропозицій. Таким чином змінились реквізити «базового документу», тобто, тендерної документації. Тепер вони звучали, як: «Протокольне рішення № 244 від 06.08.2019 р. Зі змінами № 275 від 21.08.2019 р.».

Для прийняття участі в аукціоні учасники повинні були змінити реквізити у наданих банківських гарантіях, а для цього – звернутись до замовника, отримати від нього дозвіл на зміну реквізитів і встигнути подати оновлений документ.

29 серпня замовник ще раз підкоригував тендерну документацію. Тепер реквізити, які потрібно було з дозволу самого замовника перенести у банківську гарантію були такими: «Протокольне рішення № 244 від 06.08.2019 р. Зі змінами № 275 від 21.08.2019 р. Зі змінами № 288 від 29.08.2019 р».

У межах аналізованого тендеру усі троє учасників надали на розгляд тендерного комітету замовника банківські гарантії зі змінами, тож, ймовірно замовник відповів усім компаніями на інформаційні запити про коригування тексту банківських гарантій у строк, що дозволяв змінити текст банківських гарантій.