Суд анулював спецдозвіл на видобуток торфу сімейній фірмі нардепа з ОПЗЖ
20.09.2019   //  

Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов Державної служби геології та надр щодо анулювання ТОВ «Росток» спеціального дозволу на видобуток торфу.

Таке рішення суд прийняв 16 вересня 2019 року.

«Росток» з 1998 року має спецдозвіл на видобування торфу на Клопотівському родовищі в Київській області. Термін дії спецдозволу розрахований до 2029 року.

В березні 2018 року Департамент державного контролю Держгеонадр провів планову перевірку «Росток» в ході якої виявив порушення у сфері надрокористування. А саме, не була подана обов’язкова річна звітність, відсутні необхідні погодження органів влади та інші порушення. У відведений фірмі місячний строк порушення не були виправлені. Після цього Держгеонадра зупинили дію спецдозволу і звернулися до суду про його анулювання.

Суд встановив, що після зупинення дії спецдозволу Держгеонадра звернулися до «Росток» з проханням надати свою позицію в питанні анулювання спецдозволу, але фірма звернення проігнорувала. Хоча в цей час намагалася виправити деякі порушення, які були виявлені під час перевірки. Але так як ці порушення не були ліквідовані суд вирішив, що Держгеонадра має право скасувати спецдозвіл «Росток».

ТОВ «Росток» належить Олександру Корху та Людмилі Качній. Остання – дружина нардепа від «ОПЗЖ» Олександра Качного, про що він вказав в своїй декларації. Качний очолював Київську обласну раду та був заступником голови обласної організації «Партії регіонів» коли її очолював Юрій Бойко, співголова парламентської фракції «ОПЗЖ». Під час головування Качного Київоблрада роздала великі масиви мисливських угідь людям з керівництва Партії регіонів або з їх оточення.