Митника, по якому довели систематичні хабарі, оштрафували на 17 тисяч гривень
20.09.2019   //  

Заступника начальника відділу митно-тарифного регулювання та класифікації товарів управління адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Житомирської митниці ДФС України Андрія Дячука, якого звинувачували в систематичному вимаганні хабарів за неперешкоджання розмитненню товарів, суд покарав штрафом в 17 тис грн.

Про це пише Житомир.Info з посиланням на вирок Богунського районного суду м. Житомира від 9 вересня 2019 року.

З матеріалів справи відомо, що в кінці серпня 2018 року Дячука було призначено заступником начальника відділу на Житомирську митницю.

Слідство встановило, що в грудні Дячук запропонував за винагороду в $500-1000 вплинути на митників в питанні розмитнення та митного оформлення товарів для ТОВ «Саторія групп».

Починаючи з березня по травень митник отримав чотири транші за розмитнення різних товарів, загальна сума хабара склала $1000 (біля 27 тис грн. за курсом НБУ)

Слідство визначило, що посадовець вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом). За цією статтею можливий штраф від 13 тис грн. до позбавлення волі до п’яти років.

В серпні 2019 року до суду надійшов обвинувальний акт, затверджений 09.08.2019 року прокурором відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державним бюро розслідування розташованого у м. Хмельницькому. В день затвердження акту між прокурором та обвинуваченим була ухвалена угода «про визнання винуватості». Враховуючи угоду, суд визнав митника винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначив покарання у виді штрафу в розмірі 17 тис грн.

Від «Наших грошей»

ТОВ «Саторія групп» через ТОВ «Джеві-да» належить киянину Олександру Гнєздову. Дл червня цього року фірмою володів Михайло Сак.

В декларації перед звільненням, яку він подав 13 вересня,  митник Андрій Дячук вказав, що не має відкладених готівкових коштів або грошей на банківських рахунках.