АМКУ заднім числом дозволив державну допомогу компанії екс-дружини Тігіпка на Одеський кінофестиваль
20.09.2019   //  

Антимонопольний комітет України визнав допустимою державну допомогу для ТОВ «Український кінофестиваль» у розмірі 2,43 млн грн, які компанія почала витрачати задовго до прийняття відповідного рішення АМКУ. Про це свідчить рішення Комітету від 2 вересня.

Планувалось, що фінансова підтримка ТОВ «Український кінофестиваль» буде спрямована на проведення Х Одеського міжнародного кінофестивалю, що мав місце 12-20 липня цього року. Зокрема, за бюджетні кошти мали організувати два покази фільму на Потьомкінських сходах (13 та 19 липня), а також церемонію відкриття та закриття кінофестивалю.

У тексті рішення антимонопольників зазначено, що на час запиту Департаментом культури та туризму Одеської міськради дозволу щодо надання держдопомоги «Українському кінофестивалю», компанія уже використала 2,23 млн грн на закупівлю послуг, пов’язаних з організацією фестивалю та організувала охорону фестивальних майданчиків за майже 200 тис. грн.

Тобто, «Український кінофестиваль» уже витратив 2,43 млн грн, які йому мали бути повернуті у вигляді державної допомоги.

Зазначені послуги компанія замовляла через «Прозорро», підкреслюючи, що вартість замовлених послуг покриватиме за рахунок бюджетних коштів.

За договором вартістю 2,23 млн грн підрядник мав виконати роботи у період з 12 по 21 липня. А уже 23 липня замовник опублікував Звіт про виконання договору із оплатою послуг по ньому.

При цьому, згідно з європейською практикою, державна допомога не може надаватися на проекти, реалізацію яких вже розпочато – до прийняття рішення про допустимість державної допомоги.

Антимонопольний комітет при розгляді питань щодо допустимості державної допомоги у сфері, для якої Кабінет міністрів не затвердив спеціальних критеріїв оцінки допустимості державної допомоги, керується положеннями Угоди про асоціацію, тобто, напряму застосовує положення європейських актів. Що мало відбутись і при розгляді питання про державну допомогу для «Українського кінофестивалю».

91% статутного фонду ТОВ «Український кінофестиваль» належить Вікторії Тігіпко, колишній дружині політика та бізнесмена Сергія Тігіпка, котрих попри розлучення зустрічали у парі на різних заходах. Ще 9% контролює Денис Іванов.